İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Ergenekon’da 2. duruşma

Ergenekon’da 2. duruşma
Türkiye
|

İlk gün duruşma salonuyla ilgili tartışmaların damgasını vurduğu Ergenekon davasının 2, duruşması yapılıyor.

İlk gün duruşma salonuyla ilgili tartışmaların damgasını vurduğu Ergenekon davasının görülmesine bugün devam ediliyor. Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, reddi hakim taleplerini reddetti.     

Duruşma başladıktan yaklaşık bir saat sonra Mahkeme Heyeti Cumhuriyet Gazetesi, Şebnem Fincancı ve DTP’li bazı vekillerin müdahillik talebini görüşmek üzere ara verdi. Ara sonunda Cumhuriyet ve Fincancı’nın talepleri kabul edildi, DTP’li vekillerin talepleri reddedildi. Pazartesi günkü ilk duruşmada yaşanan kalabalık ve karışıklık bu duruşmada yaşanmadı. İlk duruşmada yaşanan kargaşa nedeniyle avukatlar, sanık yakınları ve basına sınırlama getirilmişti. Duruşmaya girenlerin azaltılması nedeniyle duruşma salonunda daha rahat bir oturum yaşanıyor. Hatta 20 civarında sandalyenin boş kaldığı görülüyor.
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk ile eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Yalçın Alemdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu 46’sı tutuklu 86 sanığın yargılandığı Ergenekon davasının bugünkü duruşması başladı.
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi nizamiyesine gelen basın mensupları, burada el dedektörü ile üzerleri arandıktan sonra kimlik kontrolünden geçirildi. Gazeteciler, daha sonra da yerleşke içindeki “ziyaretçi giriş bölümü”ne geldi. Bu bölümde, duruşmayı iç salonda izleyecek olan 6 haber ajansından birer muhabir ile diğer basın mensuplarının kayıtları yapıldı.
Ardından Köksal Şengün’ün başkanlığındaki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonda görülen davanın bugünkü oturumunu başlattı.
CUMHURİYET VE FİNCANCI MÜDAHİL OLDU
Duruşma başladıktan yaklaşık bir saat sonra Mahkeme Heyeti Cumhuriyet Gazetesi, Şebnem Fincancı ve DTP’li bazı vekillerin müdahillik talebini görüşmek üzere ara verdi. Ara sonunda Cumhuriyet ve Fincancı’nın talepleri kabul edildi, DTP’li vekillerin talepleri reddedildi.
20 SANDALYE BOŞ KALDI
Pazartesi günkü ilk duruşmada yaşanan kalabalık ve karışıklık bu duruşmada yaşanmadı. İlk duruşmada yaşanan kargaşa nedeniyle avukatlar, sanık yakınları ve basına sınırlama getirilmişti. Duruşmaya girenlerin azaltılması nedeniyle duruşma salonunda daha rahat bir oturum yaşanıyor. Hatta 20 civarında sandalyenin boş kaldığı görülüyor.
Duruşmada, sanıkların kimlik tespiti yapılacak ve talep olması halinde iddianame veya iddianame yerine geçen belgelerin okunmasına geçilecek.
Çolakkadı: Yeni düzenlemeler yaptık
Salonun dar olması sebebiyle her sanığı en fazla 3 avukatın temsil edeceği duruşmada, önce tutuklu sanıklar ifade verecek. Bu sanıkların ifadesinin tamamlanması halinde, tutuksuz sanıkların ifadeleri için başka bir duruşma günü belirlenecek.
BİTİŞİKTEKİ ALAN DURUŞMA SALONUNDAN SAYILACAK
İlk duruşmada kalabalık yüzünden tartışmalara neden olan duruşma salonunun bitişiğindeki alan da duruşma salonundan sayılacak.
Ses ve görüntü kaydı yapılması gibi teknik imkanlar sağlanan ve daha önce 66 avukat ile 88 sanığın oturabileceği şekilde düzenlenen duruşma salonuna giremeyen basın mensupları ve sanık yakınları, duruşmayı bu alandan takip edebiliyor.
Bunun dışında duruşma salonundaki görüntülerin aktarılması için duruşmanın görüldüğü mevcut salondaki 4 LCD ekranından biri bu alana yerleştirildi.
NTVMSMNBC - 23 EKİM 2008 PERŞEMBE

AKRA