Ekibin başındaki Prof. Robin Ali, "Bu çok önemli gelişme, kalıtımsal retina hastalıklarında gen tedavisinin işe yaradığını kanıtlıyor, genel göz hastalıklarında da bu tedavilerin yolunu açıyor" diyor.
ABD'deyse dünyada görme engelli çocukların yüzde 10-20'sini ilgilendiren, doğuştan gelen ve körlüğe yol açan Leber retina hastası (LCA) üç gence gen tedavisi başarıyla uygulandı. Pennsylvania Üniversitesi'nden Albert Maguire'ın 'öldürücü olmayan bir çocuk hastalığı için uygulanan ilk gen tedavisi' dediği tedaviden önce sadece el hareketlerini fark edebilen ikisi 26, biri 19 yaşındaki İtalyan gençler, tedavi sonrası görmeyi test etmekte kullanılan harf-sayı tablosunu okuyabildi.
Uzmanlar değişikliğe uğrattıkları adenovirüsü taşıyıcı olarak kullanıp retinaya milyonlarca RPE65 geninin normal versiyonlarını enjekte etti. RPE65'in mutasyona uğramasının yol açtığı hastalıktan mustarip gençlerin görüşlerinde iki hafta sonra düzelme olduğu, tedavinin retinanın yanmasına ya da başka zararlı yan etkilere de yol açmadığı gözlendi.
Pennsylvania Üniversitesi'nden Jean Bennett, klinik deneylerin sürdüğünü, tedavinin hastalık ilerlemeden, hasta çocukken uygulanması halinde görmede iyileşmenin daha belirgin olabileceğini söylüyor. Maguire'la Bennett ilk kez 2001'de bu hastalık için gen tedavisi uygulamış, hasta farelerin geçici olarak görmesini sağlamıştı.
RADİKAL - 29 NİSAN 2008 SALI






