İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Dünya haline son dokunuş

Yaşam
|

Uzmanların Dünya'nın ısınmasının korkunç sonuçlarını önlemek amacıyla alınacak önlemleri tartışacağı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Konferansı, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta başladı.

Uzmanların Dünya'nın ısınmasının korkunç sonuçlarını önlemek amacıyla alınacak önlemleri tartışacağı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Konferansı, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta başladı.

Bir hafta sürecek konferansa 120 ülkeden katılan 400 bilim insanı ve diplomat, Dünya'nın karbondioksit, metan ve diğer ısı tutan gazların artan seviyelerinin nasıl azaltılacağına dair hazırlanan rapor taslağına son şeklini verecek.

2030'a kadar vakit var
Konferans boyunca üstünde değişiklikler yapılması beklenen taslakta, ülkelerin 2030'a kadar dünya genelinde emisyonları azaltacak siyasetler benimsedikleri takdirde iklimi koruyabilecekleri belirtiliyor. Uzmanlar, 2030'a kadar dünya genelinde emisyonların yüzde 40 oranında
azaltılmasını öneriyor. Gelişmekte olan ülkelerin emisyon artışına neden olduğunu açıklayan taslakta, ulaşımın önemli bir sorun olduğuna ve araba ve uçakların emisyonları artırdığına dikkat çekiliyor.
Rapor 2004'te enerji tüketiminin yüzde 26'sının ulaşım yüzünden meydana geldiğini açıklıyor ve her yıl yüzde 2 oranında artan ulaşım enerjisi tüketiminin 2030'a kadar yüzde 80 azaltılması gerektiğini söylüyor. Taslakta kömür gibi karbon ağırlıklı yakıtlardan vazgeçildiği,
enerji verimliliği artırıldığı ve tarım sektöründe reformlar yapıldığı takdirde emisyonların şimdiki seviyenin altına düşürülebileceği de belirtiliyor. Konferansta yayımlanacak rapor, sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G8'in haziranda yapacağı toplantıda ele alınacak.
RADİKAL -1 MAYIS 2007 SALI
AKRA