YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, meslek liselerine yönelik katsayı farkının kaldırılacağını duyururken, orta öğrenim başarı notunun ÖSS puanına etkisini en aza indirmek istediklerini söyledi. Özcan, lise öğreniminin çökmesi olarak değerlendirilen, ‘ÖSS sıfırcıları’ konusunda ise “ÖSS’ye giren 1 milyon 324 bin kişi içinde 30 bin öğrencinin soruya cevap vermemesi gerçekten ortaöğretimde zafiyet işaretidir” dedi.
‘Eski engeller olmayacak’
YÖK’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özcan, liselerde bakalorya sisteminin faydalı olacağına inandığını kaydederek, “Böyle bir sınav konulursa, lise eğitimi daha anlamlı bir şekilde yapılır” dedi. Böyle bir sistemde liselerde ne öğretileceğinin doğru dürüst ölçülebileceğinin savunan Özcan, yeni üniversiteye giriş sisteminde katsayıya benzer bir uygulamanın olmayacağını belirtti. Özcan, “Kaldırmaya yakın bir durum ortaya çıkabilir. Yani artık eski engeller orada olmayacak yeni sistemde” diye konuştu.
YÖK haftaya katsayıyı konuşacak
Özcan, YÖK Genel Kurulu’nun gelecek hafta yapılacak toplantısında üniversiteye girişte yeni sistemin ayrıntılarının ve katsayı meselesinin görüşüleceğini de söyledi.
Özcan, basına sabah yaptığı açıklamada da son ÖSS’de 30 bin üniversite adayının ‘sıfır’ puan almasını değerlendirirken ‘bunun beklenmedik bir olay olmadığını’ savundu. Özcan, ÖSS’de geçen yıl da 23 bin civarında adayın sıfır aldığını, önceki yıl ise sıfır puan alanların sayısının 47 bin olduğunu anımsattı. Özcan özetle şu mesajları verdi:
Sıfırın nedenleri: Sınavda sıfır almanın pek çok nedeni olabilir. Birincisi, öğrenci yeteri kadar sınavlara hazırlanmamıştır, liseden iyi gelmiyordur. Veya imtihana girdiğinde birkaç soruya bakar, soruların çok zor olduğunu anlar ve hiçbirine cevap vermemeye karar verir. Ama ne nedenle olursa olsun 30 bin kişi çok büyük bir rakam. ÖSS’ye giren 1 milyon 300 bin kişi içinde 30 bin öğrencinin soruya cevap vermemesi gerçekten ortaöğretimde bir zafiyetin olduğunun işaretidir.
RADİKAL - 16 TEMMUZ 2009 PERŞEMBE







