İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

YÖK toplandı

YÖK toplandı
Türkiye
|

YÖK Genel Kurulu, ÖSS'nin yerine uygulanacak yeni sisteminin ayrıntılarını belirleyecek

YÖK toplantısı başladı. YÖK Genel Kurulu, ÖSS'nin yerine uygulanacak yeni sisteminin ayrıntılarını belirleyecek.


Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Ayşe Soysal ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Profesör Yunus Söylet, YÖK'ün yeni üyeleri olarak Kurul'da yer aldı.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, geçen hafta yaptığı "katsayı farklılıkları giderilecek, konu Genel Kurul'da ele alınacak" açıklaması ses getirdi. Gözler bugün toplanan Genel Kurul toplantısına çevrildi.

YÖK, 29 Ocak tarihli Genel Kurul toplantısında 2010 yılı itibariyle uygulanması düşünülen üniversiteye giriş sisteminin temel hatlarını belirlemiş ve sınavın 2 aşamalı olması kararlaştırılmıştı. Buna göre, "Yükseköğretime Geçiş Sınavı" ortak ve tek bir sınav şeklinde yapılacak.

YGS'de basit düzeyde Türkçe, Temel matematik, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri alanlarında testler yöneltilecek. Bu sınav adayların açıköğretim programları ile 2 yıllık ön lisans programlarına yerleştirilmesini sağlayacak.
İkinci aşama, 4 yıllık lisans programlarına yerleşebilmek için girilecek "Lisans Yerleştirme Sınavları" olacak. Bunlar Matematik-Geometri; Fen Bilimleri; Türk Dili ve Edebiyatı; Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil olmak üzere 5 ayrı sınavdan oluşacak.

Yeni modelle soru içerikleri değiştirilmeden, puan türleri çoğaltılacak. Bu da adayların ders grupları değil, ders düzeyindeki başarılarını ölçmeye yarayacak. Adaylar seçtikleri alana göre ikinci aşamada 1 ya da 2 sınava girecek. Bunda adayların tercih ettikleri meslekler belirleyici olacak.

Yeni modelin ayrıntıları için Genel Kurul'dan çıkacak karar bekleniyor. YÖK Genel Kurulu, iki yeni üyenin katılımı ile toplanacak.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi, eski rektörü Profesör Ayşe Soysal ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Profesör Yunus Söylet Kurul'un yeni iki üyesi. Profesör Söylet daha önce YÖK üyeliği yapmış bir isim. Söylet, İstanbul Üniversitesi rektörlüğüne aday olunca üyelikten ayrılmıştı.

21 üyeli YÖK'te, Üniversitelerarası Kurul kontenjanından 1 üyelik boş bulunuyor. Bunun yanı sıra, Bülent Serim'in istifası, Tunçalp Özgen ile Engin Ataç'ın da görev sürelerinin dolması ile üye sayısı 17'ye inmişti.

TRT - 21 TEMMUZ 2009 SALI
AKRA