İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Hz. Peygamber için en güzel şiiri bir Rus yazdı

Hz. Peygamber için en güzel şiiri bir Rus yazdı
Yaşam
|

Rusya'da Hz. Peygamber'e naat yarışmasında en güzel şiiri, bir Rus Ortodoks olan Moskova belediye başkan yardımcısı yazdı.

Rusya'da Hz. Peygamber'e naat yarışmasında en güzel şiiri, bir Rus Ortodoks olan Moskova belediye başkan yardımcısı yazdı.

Rusya Müftüler Konseyinin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği "Alemlere Rahmet - Peygamber Hz. Muhammed" adlı şiir yarışmasını Rus şair Nikolay Pereyaslov kazandı.

Müftüler Konseyi tarafından düzenlenen yarışmaya ülke genelinde 112 şair katılırken, en iyi üç şiirin sahibi olan şairlere ödülleri, düzenlenen törenle verildi.

Jüri, birinciliğe layık şiir olmadığı kanaatine varırken, en iyi ikinci şiir ödülü Müslüman olmayan Pereyaslov'un "Muhammed Peygamber'in Veda Hutbesi" adlı şiirine verildi. Yarışmada üçüncülüğü "Örtü" şiiriyle Marat Safiulin ve "Mekke Yağmuru" şiiriyle Galina Emıkova paylaştı.

Ödül töreninde konuşan Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, gelecek yıl yarışmanın beşincisini düzenledikten sonra, beş yıl içinde yarışmaya katılan şiirlerden oluşan bir kitap yayımlamayı planladıklarını bildirdi.

Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü Profesörü ve juri başkanı Eduard Balaşov da konuşmasında, yarışmanın başından beri juride görev yaptığını, her geçen yıl yarışmaya katılan şiirlerin kalitesinin arttığını belirterek, "Aslında bu tür yarışmaları diğer din mensuplarının da gerçekleştirmesi gerekiyor. Ve ben bunu diğer dini temsilcilere teklif edeceğim. Çünkü bu tür yarışmalar şahsın manevi olarak gelişmesine yol açıyor" dedi.

Müslüman olmayan Rus Yazarlar Birliği'nin de üyesi olan şair Pereyaslov, törenden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Hz. Muhammed ile ilgili yazdığı şiirin macerasının Antalya'daki tatilleri sırasında başladığını belirterek, "Eşimle birlikte Türkiye'ye tatile gitmiştik. Bir tur sayesinde Rusya'da çok sevilen ve sayılan Aziz Nikolay'ın kabrini ziyaret etmiştik. Ve orada Türkiye'nin Müslüman bir ülke olmasına rağmen Nikolay'a duyduğu büyük saygıyı gözlemledik ve çok şaşırdık. Oradaki temizlik, kiliselerin durumu hayranlık vericiydi" diye konuştu.

Ülkesine döndüğünde İslam'a ilgi duymaya başladığını, Hz. Muhammed'in hayatını okuduğunu ve özellikle "Veda Hutbesi"nden çok etkilendiğini kaydeden Pereyaslov, "En çok Veda Hutbesinden etkilendim. Onu okurken ilham geldi ve ben de duygularımı kağıda döküverdim. Muhammed alemlere nur saçan peygamberdir" dedi.

İşte Pereyaslov'un Veda hutbesini anlattığı şiirinden bazı bölümlerin Türkçe tercümesi;

Mukaddes Kabe taşının bulunduğu

Çeşitli ülkelerden gelen Müslümanları toplandığı

Cebel dağının yakınlığında bir vadi bulunmakta

Burası Muhammed (s.a.s)’in son konuşma yaptığı yer

Burada o Mekke’ye gelen insanları topladı

Allah’ın kendisine emir ettiği emaneti insanlara ulaştıracağını ilan etti

Önce Allah’a hamdü sena ettikten sonra konuşmağa başladı

Allah’ım bizi her an takip etmekte olan kötülükten koru

Kendi nefsimizden olan kötülüklerden de bizi muhafaza et

Sizden sabırlı olmağı ve İslam talimini sonuna kadar idrak etmeği talep ediyorum

Cinayet işleyen her kes suçludur

Ne oğul babanın yerine ne de baba ebleh oğulun yerine cevap vermeyecek

Tüm Müslümanlar kardeşdir

Onlar biri birilerini görmekten mutluluk duyar ve

Biri diğerinin zenginliğine haset etmez

Allah şahit olsun ki size risaleti ulaştırdım

DÜNYA BÜLTENİ / 10 MART 2010

AKRA