İngiltere'de yapılan bir araştırma, uzun süre hareketsiz oturmanın kilo sorunu ve kalp krizi riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.
İngiliz bilim adamları uyarıyor, günboyu bilgisayar ya da televizyon karşısında oturmak sağlığınızı bozabilir.
Düzenli egzersiz yapılsa bile, çok uzun süre oturarak durma önemli rahatsızlıklar ortaya çıkarabiliyor.
Araştırmalar sonucunda çok fazla televizyon seyreden, bilgisayar başında oturan veya araba kullanan insanlarda kilo sorunu ve kalp krizi riskinin önemli ölçüde arttığı ortaya çıktı.
Günde 4 saat veya daha fazla televizyon karşısında kalanların, 2 saatten az izleyenlere göre kalp rahatsızlığından ölme ihtimali % 80 daha fazla.
İngiltere’de bu amaçla bir dizi önlem alan hükümet, çocukların oturma bozukluklarını düzeltmek için uzmanlara danışıyor. Ailelerin danışması için de uzmanlardan oluşan bir birim kurulacak.
İsveçli bilim adamları da vücudun dört saat oturduktan sonra zararlı tepkiler vermeye başladığını, şeker ve yağ düzenlemekten sorumlu olan genlerin çalışmayı durdurduklarını belirtiyor.
Peki Neler Yapılmalı ?
* Oturma sürenizi mutlaka yarıya indirin,
* Düzenli olarak yürüyüş ve egzersiz yapın,
* Bacaklarınıza kan dolaşımını artırıcı egzersizler uygulayın,
* Hareketsiz olarak uzun süre ayakta kalmayın,
* Bol sıvı alın,
* Sigara, alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
İngiltere ve Avustralya’da ortalama televizyon izleme süresi 3, Amerika’da ise 8 saat. Bu da Amerika’da yetişkin her üç kişiden ikisinin aşırı kilolu olmasına sebep oluyor.
Türkiye ise televizyon izleme süresi açısından dünyada rekor kırıyor. İstatistiklere göre Türkiye’de bir yetişkin günde 5 saati, çocuklar ise 3 saati televizyon karşısında geçiriyor.
HABER7 / 5 ŞUBAT 2010






