İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Diyarbakır’daki peygamberlerden habersiziz

Diyarbakır’daki peygamberlerden habersiziz
Türkiye
|

Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç da Diyarbakır'ın tarihi boyunca kültür, medeniyet şehri olduğunu belirtti. Diyarbakır'daki 7 peygamber kabri, 3 peygamber mekanı ile 541 sahabeden çoğu insanın haberdar olmadığını vurgulayan Saraç, "Burası Osmanlı döneminde gözde bir şehirdi.

Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç da Diyarbakır'ın tarihi boyunca kültür, medeniyet şehri olduğunu belirtti. Diyarbakır'daki 7 peygamber kabri, 3 peygamber mekanı ile 541 sahabeden çoğu insanın haberdar olmadığını vurgulayan Saraç, "Burası Osmanlı döneminde gözde bir şehirdi.

Kültür, medeniyet ve tarih şehri Diyarbakır önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapıyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen 'Uluslararası Nebiler, Sahabiler, Azizler ve Krallar Kenti Diyarbakır' Sempozyumu, Dicle Üniversitesi'nde başladı. Diyarbakır'ın tarihi, kültürel ve dini değerlerinin ele alındığı sempozyumda 5'i yabancı, 51 akademisyen ve araştırması sunum yapıyor. Bilim adamları, Anadolu'nun zengin kültürel mirasını bünyesinde barındıran, tarih boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın bu yönünü ön plana çıkararak gözler önüne seriyor.

Diyarbakır'ın bilinmeyen yönlerinin ele alındığı sempozyumun bu yıl ikincisi yapılıyor. Dicle Üniversitesi (D.Ü) Konferans Salonu'nda başlayan ve üç gün sürecek sempozyumun açılış konuşmasını Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve D.Ü Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç yaptı. Vali Mutlu, sempozyumu Diyarbakır'ın kültürüne ve inancına sahip çıkmak için yaptıklarını dile getirdi. Diyarbakır'da yaşayan herkesin bu şehre borçlu olduğunu belirten Mutlu, Türkiye'de üzerine şiir yazılacak şehirlerin başında Diyarbakır'ın geldiğini söyledi. 2,5 yıldır görev yaptığı şehrin her yerinde sevgi ve aşk olduğunu ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:

"İsterseniz 27 şehit sahabenin bulunduğu Hz. Süleyman Camii'nin yanından geçin, isterseniz surların üzerindeki havayı teneffüs edin. Ya da bir sabah vakti Ulu Camii'de ezan-i Muhammed'i dinleyin. Veya Eğil'e, Ergani'ye gidin. Kaç yaşında olursanız olun kendinizi 8 bin yıl öncesinde hissedeceksiniz. Bu şehir sizi nasıl kucaklıyorsa siz de öyle kucaklayın. Ne yazık ki iyi sahip çıkamadık. Hoşgörüsüne, aşkına, inancına sahip çıkamadık. Diyarbakırlılar da artık bunun farkında. Her yeri tarih ve kültür olan şehri, medeniyet şehri yapmaya artık istekli olduklarını görüyorum."

MİLLİ GAZETE / 13 NİSAN 2010


AKRA