Edinilen bilgilere göre Dışişleri Bakanlığı, gerek Cumhurbaşkanlığı seçimi, gerekse 22 Temmuz'da yapılacak genel seçim nedeniyle Türkiye'nin içine kapandığı izleniminin ortaya çıkmaması için harekete geçti. İlk aşamada BM'nin dünyanın "en az gelişmiş" ülkeleri için düzenleyeceği toplantıya Türkiye'nin ev sahibi olma talebi, Genel Sekreterliğe iletildi. Türkiye'nin bu talebinin kabul görmesinden sonra da hazırlıklar başlatıldı.
Dünyanın azgelişmiş ülkeleri, yine BM tarafından yayımlanan sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi endeksine göre belirleniyor. Eğer bir ülkede kişi başına düşen ulusal gelir, iki yıl üst üste 750 doların altında kalırsa BM söz konusu ülkeyi "yoksul ülke" sınıfı içinde değerlendiriyor. Yoksul ülke sınıfından çıkabilmek için kişi başına düşen ulusal gelirin en az 900 dolar olması gerekiyor.
Dünyanın en fakir ülkesi Nijer
Yoksul ülkeler için diğer ölçütler de beslenme, eğitim, sağlık ve okuma-yazma durumu olarak belirlenirken ülkelerin ekonomik durumları da önemli bir belirleyici olarak görülüyor. Bu bağlamda tarım ve sanayi üretimleri dikkate alınıyor. Doğal felaketler ve göç konuları da önem taşıyor. BM bu kriterlere göre dünyanın en fakir ülkesi olarak Nijer'i belirledi. Söz konusu kriterlere göre Afrika kıtasında, "Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Yeşil Burun Adaları, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Komor Adaları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Cibuti, Ekvator Ginesi, Eritre, Etiyopya, Gambia, Gine, Gine-Bissau, Lesotho, Liberya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Nijer, Ruanda, Sao Tome, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Swaziland, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya" dünyanın en yoksul ülkeleri olarak öne çıkarken Okyanusya'da "Kiribati, Samoa, Soloman Adaları, Tuvalu, Vanuatu" , Asya'da "Afganistan, Bangladeş, Butan, Kamboçya, Laos, Maldivler, Myanmar, Nepal, Doğu Timor, Yemen" ve Kuzey Amerika'da sadece "Haiti" belirlendi. BM'ye göre Avrupa kıtasında hiç yoksul ülke bulunmuyor.
CUMHURİYET - 21 HAZİRAN 2007 PERŞEMBE






