İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

İstanbul'da kurbanlık satışları başladı

İstanbul'da kurbanlık satışları başladı
Türkiye
|

İstanbul'da kurbanlık hayvan satışları başladı. Büyükbaş hayvanlar 3 ile 8 bin, küçükbaş kurbanlıklar 350 ile 800 TL arasında değişiyor.

İstanbul'da kurbanlık hayvan satışları başladı. Büyükbaş hayvanlar 3 ile 8 bin, küçükbaş kurbanlıklar 350 ile 800 TL arasında değişiyor.

Şap hastalığını önlemek için Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçişin yasak olduğu Anadolu yakasında belediyelerce oluşturulan kurban satış yerlerinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen kurbanlık hayvanlar satışa sunuldu.

Ağırlıklı olarak Yozgat, Tokat, Erzurum, Kars, Ağrı gibi illerden getirilen kurbanlıklar, hayvan girişine izin verilen 30 Ekim itibariyle ilgili kurumlar tarafından gerekli kontrollerinin yapılmasının ardından pazarlarda yerlerini almaya başladılar.

Küçükbaş kurbanlıkların 350 ile 800, büyükbaş kurbanlıkların 3 bin ile 8 bin lira arasında satıldığı pazarlarda hararetli pazarlıklar yapılıyor. Hayvan sahipleri fiyatların normal olduğunu, geçen yıla göre fazla bir fiyat artışının olmadığını belirtirken, vatandaşlar fiyatları yüksek buluyor.

Birçok yerde çadırlar yeni kurulurken, hayvanların da yeni getirildiği ve yorgun olduğu gözlendi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN HAZIRLIKLARI

İstanbul’a kurbanlık hayvan getirecek satıcıların, ilgili belediyeden aldıkları “İstanbul’a Kurban Hayvanı Giriş Belgesi”ni, şehre girişlerdeki kontrol noktalarında Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekiplerine ibraz etmeleri gerekiyor.

Kurbanlık Satış ve Kesim Yerleri…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığınca uygun görülen ve İlçe Komisyonlarınca tanzim edilen Kurban Satış Yerleri dışında kurbanlık hayvan satışına izin verilmeyecek. Kurban Satış ve Kesim Yerleri kriterleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tebliğinde belirtilen esaslara uymayan yerlerde satış ve kesim yapılamayacak.

İlçelerde 62’si Avrupa yakasında olmak üzere toplam 96 adet Kurban Satış Yeri ve yine 411’i Avrupa yakasında olmak üzere toplam 484 adet Kurban Kesim Yeri’nin hazırlıkları yapıldı. 2010 yılı kurban kesme ve kestirme ücretlerinin mahalli şartlara göre ilçe komisyonlarınca belirlenecek.

Kurban kesiminde, İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğünce tahsis edilen 150 adet Mobil Kurban Kesim Ünitesi kullanılacak. Bu portatif mezbahalarda kesim tamamen hijyenik olacak. Kesim sonrası yan ürünler anında değerlendirilerek, çevre kirliliğine sebep verilmediği gibi sıcak sularla da ortam temizlenecek. Bunun dışında kesim ve satış yapılan yerlerin denetimi ise Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığınca da koordine edilen ekiplerce yapılacak.

Müracaat ve Şikâyetler 153’e…

Vatandaşlar konuyla ilgili her türlü müracaat ve şikâyetleri için alo 153’ü arayabilecek. Hayvanları kaçan vatandaşların 153 Beyaz Masa’yı aramaları halinde de görevli ekiplerce müdahale edilecek.

3 KASIM 2010

AKRA