Yıldırım, cihazların prototiplerinin hazırlandığını ve saha denetimlerinin yapıldığını söyledi. Denemeler bitince seri üretime geçileceğini bildiren Yıldırım, ''Tamamen yeni bir proje. Cihazı üzerine takacak, cihaz onu sesle uyararak yolunu gösterecek. Yakınındaki yerleri anlatacak. Cihaz bir nevi onlara rehberlik yapacak. Buna görme engelliler için 'elektronik baston' da denilebilir'' diye konuştu. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bir soru üzerine de cihazların görme engellilere ücretsiz dağıtılacağını, bakanlık olarak engelliler için yaptıkları hiçbir hizmette ücret almadıklarını vurguladı.
Haberleşme Genel Müdürü Atilla Çelik ise söz konusu cihazların cep telefonu büyüklüğünde olacağını, GSM operatörleriyle cihazların cep telefonu gibi kullanılmasına yönelik görüşmelerinin de sürdüğünü bildirdi.
Bu tür cihazların dünyada bulunduğunu ancak 'Gören Göz' cihazının özellikleri bakımından bir ilk olacağını vurgulayan Çelik, cihazda bulunacak bluetooth özelliği ile görme engelli iki kişinin belirleyecekleri noktada buluşmalarının sağlanacağını söyledi.
12 OCAK 2011







