İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Kuraklık izleme merkezi kurulsun

Türkiye
|

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ve normalin altındaki yağış, tarımda kuraklık endişesini doğurdu.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ve normalin altındaki yağış, tarımda kuraklık endişesini doğurdu.

Kuraklığı 'doğanın gizli tehlikesi' olarak tanımlayan tarım sektörü yetkilileri, Türkiye'nin kısmen de olsa kuraklığın etkisi altına girmeye başladığını belirterek kuraklık izleme merkezi kurulmasından damla sulamayı teşvike kadar bir dizi önlemin acilen alınması çağrısında bulundu.
Meteorolojik kuraklığın tarımsal kuraklığa dönüşebileceğini belirten Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklığa karşı şu çözüm önerilerini sıraladı:
  • "Kuraklığın bir merkezden sürekli izlenmesi gerekiyor. Bilim çevrelerinin 'Ulusal Kuraklık Önleme Merkezi' diye adlandırdığı bu merkezin bünyesinde farklı disiplinlerden araştırmacılar olmalı.
  • Su toplama havzalarında 'su yönetim birimleri' kurulmalı. Gerektiğinde havzalar arası su transferi için planlar hazırlanmalı.
  • Su Konseyi kurulmalı ve suyun etkili bir şekilde kullanımı için 'Su Yasası' çıkarılmalı. Bu yasayla gerektiğinde su kullanımında kısıtlamaya gitme gibi önlemler düzenlenmelidir.
  • Damla sulama sistemi gibi tasarruflu su kullanımı için üreticiler teşvik edilmeli."
    MİLLİYET -2 TEMMUZ 2007 PAZARTESİ
  • AKRA