Projeye göre, Bulgaristan ile sınır kabul edilen Rezve deresi ile Demirköy'deki Bulanık deresinin suyu tünel ve pompa istasyonları yardımıyla önce Kıyıköy'e, sonra da Terkos'a aktarılacak.
Ancak çevre örgütleri İSKİ'nin projesine karşı çıkıyor; iki dereden alınacak suyun başta su basar ormanları olmak üzere bölgedeki doğal dengeyi bozmasından endişe ediliyor.
7 yıldır kentin su ihtiyacına bu iki baraj büyük katkı sağladı. Ancak kurak geçen mevsim önce dereleri, sonra da barajları kuruttu.
İSKİ şimdi daha kuzeye Türkiye-Bulgaristan sınırını oluşturan Rezve deresi ile 2 bin 500 hektarlık su basar ormanları ve 4 göle hayat veren Bulanık deresini gündemine aldı.
Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Bulgaristan'dan suyun kullanımı için izin alındı. İSKİ mühendisleri de bölgede inceleme yapıyor. Suyu Pabuçdere'ye basacak pompa istasyonları için keşif yapılıyor. Projeye son şekli veriliyor.
Çevreciler projeye karşı
Ancak başta bölgede yaşayanlar olmak üzere çevreciler suyun taşınmasına karşı. İSKİ'nin projesine karşı afiş hazırlatan çevreciler, Avrupa'da dahi benzeri olmayan su basar ormanları ve göllerin kurumasından endişe ediyor.
Aksi durumda ise Osmanlı'dan bugüne İstanbul'u besleyen Istrancalar yine İSKİ'nin ilk hedefleri arasında yer alacak.






