İslâm Konferansı Örgütü’nün (İKÖ) 31. Dönem Toplantısı, yarın İstanbul’da başlıyor
57 üye ülkenin Dışişleri Bakanlarının katılacağı toplantının gündeminde ağırlıklı olarak Filistin, Irak ve Keşmir sorunları olmak üzere Kıbrıs, örgütün Genel Sekreter’inin seçimi, uluslararası terörizm, Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi’nin da aralarında bulunduğu 110 madde bulunuyor. Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda tertiplenecek toplantıya, delegeler ve basın mensuplarıyla birlikte toplam 2300 katılımcının iştirak etmesi bekleniyor.
KUR’AN ZİYAFETİ İLE BAŞLAYACAK
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile açılacak toplantı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 14 Haziran Pazartesi günü saat 10.00’daki konuşmasıyla devam edecek. İKÖ toplantısına, 57 üye ülkenin Dışişleri Bakanlarının yanı sıra gözlemci ülke temsilcileri, Türkiye’nin davet edeceği konuklar ve bazı uluslararası örgütlerin temsilcileri katılacak. Programa göre; Sezer’in ardından, Dönem Başkanı sıfatıyla İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, İKÖ Genel Sekreteri Abdulvahid Belkeziz katılımcılara hitap edecek. Harrazi’nin konuşmasından sonra toplantının sekreteryası seçilerek, Dönem Başkanlığı Türkiye’ye geçecek. Böylelikle Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, yeni Dönem Başkanı olarak bir konuşma yapacak.
İlk oturumun ardından katılımcılar saat 11.30’da aile fotoğrafı çektirecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, akşam Feriye Lokantası’nda katılımcılara yemek verecek. Dışişleri Bakanı Gül’ün ev sahipliğinde toplantıların ikinci akşamında Boğaz turu düzenlenecek. Üç gün sürecek İKÖ Toplantısı çerçevesinde, Irak’a komşu ülkeler toplantısının 6’ncısı da yapılacak.
Bu toplantı için BM Genel Sekreteri Kofi Annan da İstanbul’a davet edildi, ancak programının uygun olmaması sebebiyle toplantılara yardımcısı Brahimi katılacak. İstanbul’daki toplantılarda Irak’ı, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari temsil edecek.
TÜRKİYE’NİN BEKLENTİLERİ NELER?
Türkiye, ev sahipliğini üstlendiği İKÖ Toplantısı’nda; biri Genel Sekreter seçimi, diğeri de Kıbrıs olmak üzere iki konuda beklentiler taşıyor. Türkiye’nin Genel Sekreterlik için aday gösterdiği isim, Ekmeleddin İhsanoğlu. Malezya ve Bangladeş de aynı göreve aday gösterdi. Türkiye, İslâm Konferansı’na üye ülkelerden, KKTC’ye uygulanan tecrit politikasının sona erdirilmesi yönünde adım atmalarını bekliyor.
İSLÂM DÜNYASI SEMPOZYUMU
Öte yandan; Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, “21. Yüzyılda İslâm Dünyası” konulu sempozyumun kapanış konuşmasında, İslâm ülkelerinde reformun tabandan gelmesi gerektiğini, asla empoze edilemeyeceğini söyledi... Gül, “Reform her ülkeye göre değişiklik gösterecektir... İsrail ve Filistin arasındaki sorun izole edilerek reform yapılamaz... Arap-İsrail çatışması çözülmedikçe, Ortadoğu’da bölgesel barış hiçbir şekilde sağlanamayacaktır” şeklinde konuştu.
VAKİT 13.06.2004