Uzmanlara göre turşu, sirke gibi tuzlu ve asitli gıdalar gereğinden fazla tüketildiğinde mide dokusuna zarar vererek kansere yol açıyor.
TİBET YOGASI VE AKUPUNKTUR
Kansere yakalanma riskini sadece diyet yaparak yüzde 30-40 oranlarında düşürmenin mümkün olduğunu savunan uzmanlar, "Sebze ve meyveye dayanan Akdeniz diyeti kanser riskini hayli düşürüyor" dedi. Kansere karşı yoga ve akunpunktur gibi alternatif yöntemlere de sıkça başvurulduğunu kaydeden onkologlar, "Hastalar böylece doğru nefes alıp vermeyi öğreniyor ve kanser hastalarının en büyük sorunu olan uyku bozukluğunun önüne geçiliyor. Akupunktur kemoterapi tedavisine de çok yardımcı oluyor. İlacın daha etkili olmasını sağlıyor. Hasta tedavinin neden olduğu sıkıntılardan daha az etkileniyor" diye konuştu.
AZI KARAR ÇOĞU ZARAR
Turşu, sirke, kızartma, konserve ve çok yağlı yiyecekleri yasak besinler kategorisine dahil eden ABD'li onkologlar, fındık, somon ve ton balığı gibi soğuk su balıkları ve selenyum açısından zengin domatesin ise kanser riskini azalttığını belirtti. İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Büyükuncu da, "Her turşu yiyen, sirke içen kanser olacak diye bir şey yok. Ancak aşırıya kaçarsanız mide mukozasını tahriş edebilirsiniz" dedi. Alternatif tıp uzmanı Dr. İlhami Güneral ise kanser iddialarının doğru olmadığını belirterek, "Midesinde yara olan bir insan için turşu risktir. Ama normal sindirim sistemi olan bir insan için hiçbir şey ifade etmez" diye konuştu.
Düzenli egzersiz şart
KANSERİ önlemenin yolunun fiziksel aktiviteden geçtiğini savunan onkologlar, "Haftada en az beş gün günde 30 dakikanın altına da inmemek şartıyla spor yapılmalı" diyor. "Örneğin göğüs kanserini yenmek için her gün en az 45 dakika egzersiz veriyoruz" diyen uzmanlar düzenli egzersiz yapan sağlıklı beslenen ve stresten uzak duran kişilerde kanser riskinin azaldığını belirtiyor.
Zeytinyağı riski azaltıyor
ALTERNATİF tıp uzmanı İlhami Güneral İsveçli araştırmacıların 100 bin kadını tetkik ederek zeytinyağı kullanan kadınlarda kanser olasılığının yüzde 50 azaldığını diğer yağlarla beslenenlerde ise bu riskin yüzde 60 arttığı ortaya çıkardığını söyledi. Dr. Güneral, "Kanserojen yağlar diye birşey yok. Bütün yağlar midede ve oniki parmak bağırsağında çözümlenir. Bitkisel hayvansal yağlar arasında farklılıklar vardır" diye konuştu.
SABAH 26.10.2005






