İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Yeni virüse dikkat!

Yaşam
|

Bilgisayar kullanıcılarına 3 Şubat'ta etkileri hissedilecek 'Nyxem' virüsünün yıkıcı etkilerinden

Bilgisayar kullanıcılarına 3 Şubat'ta etkileri hissedilecek 'Nyxem' virüsünün yıkıcı etkilerinden korunmak için bu tarihten önce virüs taraması yapmaları çağrısında bulunuldu.

Bilgisayar uzmanları, 3 Şubat tarihinde faaliyete geçecek olan Nyxem virüsünün 'bulaştığı' bilgisayarlarda Word, Powerpoint, Excel ve Acrobat gibi program dosyalarını sileceğini belirttiler.

E-posta ekini açmayın
Özellikle pornografik dosyaları değiş-tokuş yapanların, virüsü taşıyan e-posta mesajlarındaki ekleri açmalarıyla bulaştığı sanılan Nyxem'in şirketlerden çok ev kullanıcılarını etkilemesi bekleniyor.
Birçok özel şirket, virüs programları ve diğer yöntemlerle, ilk olarak 16 Ocak'ta ortaya çıkan Nyxem'i etkisiz hale getirirken, bilgisayar uzmanları, çok sayıda ev kullanıcısının bilgisayarına bu virüsün girmiş olabileceği uyarısında bulunuyorlar.
Lurqh adlı bilgisayar güvenliği şirketi; Blackmal, MyWife, Kama Sutra, Grew ve CME-24 adlarıyla da bilinen Nyxem'in şu ana dek 300 bin bilgisayara girdiğinin tespit edildiğini belirtti.
Virüsün bulaştığı bilgisayarda öncelikle adres defterine saldırıp kendisini bu adreslere gönderdiği de gelen uyarılar arasında.

Klavye çalışmayabilir
Aynı yerel bağlantı içindeki bilgisayarlarda arama yöntemiyle de bulaşan virüs, her ayın 3'ünde şu uzantılı dosyaları siliyor:
  • DMP: Oracle dosyası
  • DOC: Word belgesi
  • MDB: Microsoft Access
  • MDE: Microsoft Access/Office
  • PDF: Adobe Acrobat
  • PPS: PowerPoint slideshow
  • PPT: PowerPoint
  • PSD: Photoshop
  • RAR: Sıkıştırılmış arşiv
  • XLS: Excel çalışma sayfası
  • ZIP: Sıkıştırılmış dosya

    Virüsün ayrı olarak antivirüs yazılımını da etkisiz hale getirmeye çalıştığı ve fare ile klavyeyi de çalışmaz kılabileceği belirtiliyor.
    Bilgisayar güvenliği şirketleri, antivirüs programlarının çoğunun bu virüsü temizleyecek kapasitede olduğunu söylüyorlar.

    RADİKAL - 1 ŞUBAT 2006 ÇARŞAMBA

  • AKRA