İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Türkiye'nin gölleri kuruyor

Yaşam
|

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye'nin verilerine göre son 40 yılda Türkiye'de yanlış uygulamalar nedeni

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye'nin verilerine göre son 40 yılda Türkiye'de yanlış uygulamalar nedeni ile kaybedilen önemli sulak alanlar şöyle:

* Amik Gölü, Hatay: 75 kilometrekarelik Amik Gölü'nün suyu, 1968'de açılan dört drenaj kanalı ile Asi Nehri'ne boşaltıldı. Altı yıl süren ıslah çalışmaları sonucu göl kurutuldu ve tarım yapılmaya başlandı. Amik Gölü'nün kurutulması ile birlikte Hatay'ın ikliminin de değiştiği kaydediliyor.

* Kestel Gölü, Burdur: Tarım arazisi kazanmak amacıyla 1965'te kurutuldu.

* Gâvur Gölü, K. Maraş: 1950'li yıllardan itibaren sıtma ile mücadele ve tarım alanı elde etmek amacı ile kurutulmaya başlanan Gâvur Gölü, açılan büyük kanallarla Aksu Çayı ve Ceyhan Nehri'ne bağlandı.

* Suğla Gölü, Konya: Suğla Gölü de yine tarımsal amaçlı kurutuldu. Bugün Suğla Gölü sulak alan niteliğini kaybetmiş halde rezervuara dönüştürüldü.

* Samsam Gölü, Konya: Tarımsal amaçlı olarak kurutuldu. Bölgenin tarıma açılmasının üzerinden yıllar geçti, ancak topraklar hâlâ büyük ölçüde tuzlu ve kesinlikle verim alınamıyor. Su rejimine yapılan müdahale, özellikle baraj ve kurutma çalışmaları sonucu Samsam Gölü, Hotamış Sazlığı, Eşmekaya Sazlığı ve Sultan Sazlığı'nın tamamı veya büyük bir bölümü ise restorasyon aşamasına geldi.

* Akşehir Gölü, Konya: Yaklaşık 15 yıl önce 350 kilometrekarenin üzerinde alana sahip, Konya'nın Akşehir ilçesinde bulunan Akşehir Gölü'nün toplam alanı 30 kilometrekareye, en derin yeri ise 1 metreye kadar düştü.

**Eber Gölü, Bolvadin, Afyon : 30-40 yıl öncesine kadar kuş ve balık cenneti olan Eber Gölü, önemli bir geçim kaynağı olan kamış ve sazlıklarıyla da ünlü. Göl çevresindeki halkın büyük bölümü balıkçılık ve göl kamışı ile geçimini sağlıyor. Ancak göldeki kirlilik, kuş ve balık türlerinin yanında bölge halkını da tehdit eder bir seviyeye ulaştı. Bölgede yağışların az olması nedeniyle son yıllarda göl yeterince beslenemiyor.

**Tuz Gölü: 1997'de 260 bin hektar alanı kaplayan Tuz Gölü, 7 yılda 100 bin hektar azalarak 160 bin hektara düştü.

**Beyşehir Gölü: Konya-Çumra Ovası'ndaki tarım alanlarının sulanması amacıyla aşırı su çekimi yapılıyor. Göl kıyılarında kumullaşma, erozyon, sualtı bitkilerinde artış, balıkların yumurtlama alanlarında bozulma başladı.

* Hotamış Sazlığı, Konya: Tahliye ve sulama kanallarıyla alanın su rejimine yapılan müdahaleler sonucu sazlık büyük ölçüde kurudu. DSİ, Konya Ovası Projeleri kapsamında tarımdan dönen suların Hotamış'ta depolanması için alanın baraja dönüştürülmesini planlamakta. Gerçekleşmezse sulak alan tümüyle kaybedilecek.

* Eşmekaya Sazlığı, Konya: Devlet Su İşleri, Aksaray ilçesi sınırındaki bu sazlığı baraj gölüne çevirme çalışmalarına 1995'te başladı ama çeşitli nedenlerden dolayı bitirilemedi. Sulak alan büyük ölçüde zarar gördü, alanın tamamı kurudu.

CUMHURİYET - 11 ŞUBAT 2006 CUMARTESİ
AKRA