Avrupa ve ABD yakın tarihin en sıcak günlerini yaşıyor. Uzmanlar halkı aşırı sıcaklara karşı tedbirli olmaları için uyarıyor. Türkiye'de ise telaşa mahal yok.
Avrupa ve ABD'nin önemli bölümü gölgede 30 derecenin üzerindeki 'tropik sıcaklıkların' etkisinde. Bilim insanları, küresel ısınmanın iklimde bozulmaya ve aşırı sıcaklara neden olduğunu belirtiyor. Almanya'nın bugün 38 dereceyle yılın en sıcak gününü yaşaması beklenirken, meteorologlar, 2006 Temmuz'unun yüzyılın en sıcak ayları arasında yer aldığına işaret ediyor.
Manş Denizi'nin öbür yakası Britanya'da da aşırı sıcaklar etkili oldu. Londra'da alışılmadık şekilde 33 dereceye yükselen sıcaklık metro sisteminde 47 dereceye ulaşarak rekor kırdı. Londra'nın kliması bulunmayan ünlü iki katlı otobüslerinde ise sıcaklık 52 dereceye ulaştı. Britanyalı meteorologlar, sıcakların, küresel ısınmadan kaynaklandığını belirtiyor.
İspanya'da da 40 dereceye ulaşan sıcaklar şimdiden iki kişinin ölümüne yol açtı. Kuzeyde ve güneydeki yedi bölgede aşırı sıcaktan dolayı uyarılar yapılırken, Endülüs bölgesindeki Cordue ve Jaen'de termometreler gölgede 42 dereceyi gösterdi. Belçika, Hollanda, İtalya gibi Avrupa ülkelerinde de sıcaklıklar, 30 derecenin üzerinde.
ABD'de serinleme merkezleri açıldı
Atlas Okyanusu'nun öteki yakasında da yer yer 40 dereceyi aşan sıcaklık nedeniyle önlemler alınıyor. ABD'nin güney, orta ve kuzeydoğu bölgelerinde, özellikle Kaliforniya'daki Stockton ve Utah'taki Salt Lake City'de 40 derece dolaylarında seyreden ısı nedeniyle, 'serinleme merkezleri' açıldı.
New York'un
Türkiye'de her şey normal
Devlet Meteoroloji Müdürlüğü'nden aldığımız bilgilere göre, temmuz ayında Türkiye'de ölçülen sıcaklıklar mevsim normalleri civarında seyrediyor. Meteoroloji yetkilileri, önümüzdeki günlerde Türkiye'de sıcaklıkların mevsim normallerinin sadece yarım ila bir derece üzerinde olmasını beklediklerini, ülkenin kuzeybatısında ise sıcaklıkların mevsim normallerinin altında olabileceğini belirtiyor. Yetkililer, küresel ısınmanın, hava sıcaklıkları üzerindeki etkisinin kesin biçimde izah edilemediğini, bu yüzden sıcaklıktaki bütün değişimlerin küresel ısınmayla açıklanmaması gerektiğini vurguluyor.
RADİKAL 20.07.2006






