İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

En yaşlı galaksi bulundu

Yaşam
|

Japon astronomlar, şimdiye kadar bulunan en uzak, en yaşlı galaksiyi keşfetti. Galaksi Dünya'dan 12,7 milyar ışık yılı uzakta.

Japon astronomlar, şimdiye kadar bulunan en uzak, en yaşlı galaksiyi keşfetti. Galaksi Dünya'dan 12,7 milyar ışık yılı uzakta.
 
Tokyo'daki ulusal astronomi gözlemevinden Masanori İye ve ekibinin keşfi, Nature dergisinin son sayısında yayımlandı. Japon astronomların keşfi, Hawaii Adaları'ndaki 8,2 metrelik Subaru Teleskopu'yla yapılan gözlemlerle doğrulandı.
En uzaktaki galaksiler, evrenin merkezinden gittikçe artan hızla uzaklaşıyor, uzaklaştıkça, yaydıkları ışık kırmızıya kayıyor. Tıpkı başımızın üstünden geçen jetin gümbürtüsünün, jet uzaklaştıkça pesleşmesi gibi. Bu nedenle en uzak galaksiler, kırmızıya yakın dalga boylarında yapılan taramalarla keşfediliyor. Fransız ve İsviçreli astronomlardan oluşan bir ekip, 2004 Mart'ında Şili'deki Paranal Dağı'nda kurulu VLT Teleskopu'nu kullanarak 13,2 milyar ışık yılı ötede galaksi keşfettiğini açıklamıştı, ancak keşif şimdiye kadar doğrulanamadı.
RADİKAL - 14 EYLÜL 2006 PERŞEMBE
AKRA