İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Şiddetin kaynağında medya ön planda

Yaşam
|

"Şiddetin kaynakları arasında medya ön planda. Yayınlardan öfke öğreniliyor. Öfke, beyinde morfin benzeri madde salgılıyor" diyen Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Daha önce kot pantolon giyen genç, Kurtlar Vadisi dizisini seyrettikten sonra siyah takım elbise giyiyor. Bu diziler popüler kimlik modeli oluşturuyor" dedi.

"Şiddetin kaynakları arasında medya ön planda. Yayınlardan öfke öğreniliyor. Öfke, beyinde morfin benzeri madde salgılıyor" diyen Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Daha önce kot pantolon giyen genç, Kurtlar Vadisi dizisini seyrettikten sonra siyah takım elbise giyiyor. Bu diziler popüler kimlik modeli oluşturuyor" dedi.

Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan, araştırmalara göre şiddetin kaynakları arasında medyanın ön planda olduğunu belirterek, ''Yayınlardan öfke öğreniliyor. Öfke, beyinde morfin benzeri madde salgılıyor'' dedi. Çocuk ve gençlerde artan şiddet eğilimi ile okullarda meydana gelen olayların araştırılması ve gerekli tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, İstanbul Milletvekili Halide İncekara başkanlığında toplandı.

Prof. Dr. Tarhan, 0-18 yaş grubunda 26 milyon kişinin bulunduğunu, bunların da nüfusun yüzde 30'u oranında olduğunu kaydetti. Son kuşağın yaşına göre, cinsellik, şiddet ve sosyal olaylarla erken tanıştığını belirten Tarhan, ''0-18 yaş grubu büyük risk altında. Bunlar, tedbir alınmaması halinde iletişim teknolojisinin getirdiği kayıp bir nesil olabilir'' dedi. Problemlere duyarsız kalınması halinde zararlı etkilerinden herkesin sorumlu olabileceğini ifade eden Tarhan, son günlerde meydana gelen bazı olayları hatırlatarak, şiddetin kaynaklarının iyi tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

ÖFKE, MORFİN BENZERİ MADDE SALGILIYOR
Amerika'da çocuk ve gençlerdeki şiddete ilişkin yapılan araştırmalardan örnek veren Tarhan, Oklahoma City bombacısı Timothy McVeigh'in yüzlerce kişiyi kasten öldürdüğünü, ama bundan pişmanlık duymadığını ve acımadığını; bunun da kişilik problemi olduğunun anlaşıldığını söyledi. Prof. Dr. Tarhan, ''Araştırmalara göre, şiddetin kaynakları arasında medya ön planda. Yayınlardan öfke öğreniliyor. Öfke, beyinde morfin benzeri madde salgılıyor. Başkasına zarar veremeyen birinin kendini kestiğine rastlarız. Öfkesi karşısında, bunu yaparken zevk alıyor, acıyı duymadığı gibi rahatlıyor'' diye konuştu.

Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti: ''Ailelerin aydınlatılması önemli. Çocukların dizileri izlemesi, internete girmesi yasaklanamaz. Bir şekilde diziler oynatılır ve gençler de bir şekilde bu dizilerle karşılaşır. Eğer diziyi izlemeyi yasaklarsanız, kaçak inşaat yapmayı öğretmiş olursunuz. Bunun yerine, gençlere seçici olma öğretilmelidir. Yani yasaklamak yerine yanlışı konuşmak lazım. Dizi ailede konuşulmalı, izlenip izlenmeyeceğine karar verilmelidir. Medya merkezli toplum olduğumuz için eğitim destekli programlar yapılabilir.''

Önceki dönemlerde gençlerin bir toplumsal hedefi ve ideolojisi olduğunu belirten Tarhan, şimdiki gençlerin toplum için değil kendileri için riske girdiğini; herkesin kendini düşündüğü bir toplumla karşı karşıya olunduğunu söyledi.

DENETİM YAPILMIYOR
Komisyon Başkanı Halide İncekara ise geçen hafta komisyon üyeleriyle bazı internet kafelerde incelemelerde bulunduklarını ifade etti. Emniyet Müdürlüğü ve belediyeler arasında internet kafelerin denetimi konusunda yetki kargaşası yaşandığını ifade eden İncekara, ''İnternet kafelerin amaçları dışında faaliyet gösterdiğini gördük. Emniyet ve belediye kurumları yetkisizliğini ileri sürerek, görevlerini tam yerine getirmemektedir'' diye konuştu.
PROF.DR. NEVZAT TARHAN

VAKİT -1 ŞUBAT 2007 PERŞEMBE
AKRA