İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Dünyanın uyuşturucu bilançosu 1 trilyon dolar

Yaşam
|

Yeşilay’ın hazırladığı 2007 raporu, manevî ve ahlakî çöküşü rakamlarla ortaya koydu. Uyuşturucu kullanımı son 5 yılda yüzde 300 arttı. İlk kez madde kullananların en önemli nedeni, arkadaş grubu. Ahlakî çöküşün diğer adı ise Televole.

Yeşilay’ın hazırladığı 2007 raporu, manevî ve ahlakî çöküşü rakamlarla ortaya koydu. Uyuşturucu kullanımı son 5 yılda yüzde 300 arttı. İlk kez madde kullananların en önemli nedeni, arkadaş grubu. Ahlakî çöküşün diğer adı ise Televole.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Ankara Şubesi tarafından hazırlanan 2007 yılı raporunda Türkiye’deki ve dünyadaki ahlak ve manevîyatın geldiği son nokta çarpıcı rakamlarla gözler önüne serildi. Çeşitli araştırmalardan elde edilen rakamlara yer verilen raporda, son 5 yılda sigara, alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerin tüketimindeki korkunç artış oranlarına dikkat çekildi.
Özellikle 80 yıl önceye göre Türkiye’deki kişi başına alkol ve sigara tüketimi neredeyse 20 kat arttı. 1930 yılında Türkiye’de kişi başına düşen alkol tüketimi 1 litre iken bu rakam 2004 yılında 20 litreye ulaştı. Yine 1930 yılında kişi başına düşen sigara tüketimi 10 paket iken bu rakam 2004 yılında 3 kilograma kadar çıktı.

Okul önleri ve barlar ilk sırada
En önemlisi, ülkemizde sigaraya başlama yaşı 10’a, alkole başlama yaşı 11’e ve uyuşturucuya başlama yaşı ise 12’e kadar düştü. 40 ilde 13 bin 430 öğrenci üzerinde (9-17 yaş arası) yapılan ankette, gençlerin yüzde 16’sının sigara, yüzde 11’inin alkol ve yine yüzde 2,9’unun uyuşturucu kullandığı tespit edildi. Uyuşturucu bağımlılığına düşenlerin, yüzde 66’sı tiner ve yapıştırıcı madde ile bağımlı oluyor. 2005 yılında İstanbul’da yapılan bir araştırmaya göre, lise öğrencilerinde son 3 yılda eroin kullanımı yüzde 100 ve Ecstasy kullanımı ise yüzde 300 oranında arttı. Araştırma sonuçları, kötü alışkanlıkların ABD ve AB seviyesinde değilse de, Türkiye’deki artış hızının dünya standartlarının üstünde olduğunu ortaya koydu.

Bağımlılıkta arkadaş faktörü
Raporda, kötü alışkanlıklara başlama nedenleri arasında, arkadaş grubu ve etkisini ilk sırayı alıyor. Yapılan araştırmada ilk kez madde kullananlar sebep olarak, yüzde 50’si arkadaş, yüzde 31’i merak, yüzde 11 problem ve yüzde 8’i isi eğlenmek, vakit geçirmeyi gerekçe gösteriyor. Araştırmaya göre Türkiye hedef ülke durumunda. Gençlerin madde uyuşturucu bağımlı olmasının arkasında yatan diğer nedenler arasında, bilgisizlik, özenti, diskotek, moda, cinsel bozukluk, kendini ispatlama, manevî boşluk, inanç zaafı, televole kültürü, uyuşturucu kültürü, aile yapısındaki bozukluk, ahlakî ve manevî zaaflar, bölünmüş aile geliyor.
Raporda, bağımlılığın gençler arasında artmasında dış güçlerin ve içerdeki ayarlamamın ve bunlarla işbirliği yapan üçlüsünün organize çalışmasına dikkat çekiliyor. İzmir’de öğretmenler arasında yapılan bir anketin sonuçlarına yer verilen raporda, öğretmenlerin yüzde 70’nin öğrencilerin haraç, gasp ve uyuşturucu çetelerinin kıskacı altında olduğu belirtildi. Yine öğretmenlerin yüzde 72’si ise okul çevresinde uyuşturucu gibi sağlığa zararlı maddelerin satıldığını açıkça ifade ediyor.

Medyatik kirlenme ve sonuçları
Yeşilay’ın raporunda, son dönemde sürekli tartışma konusu olan televizyon programları ve toplum üzerindeki etkileri ile medyatik kirlenmeye de yer verildi. Şu anda bütün televizyon kanallarında yayınlanan Televole programlarından sanatçısı, mankeni, aydını, devlet adamı ve her gruptan insanın şikayetçi olduğu belirtilen raporda, “Herkes, devletin el koyarak düzenlemesini istemektedir” denildi.
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Doç. Dr. Mücahit Öztürk’ün görüşlerine yer verilen raporda, televizyonların çocuğun sosyal gelişmesini olumsuz etkilediği dile getirildi. Öztürk’e göre,  0-3 yaş arasındaki çocuklarda konuşma yeteneğinin gerilemesine yol açan televizyon, 7-12 yaşındakilerin ise televizyondaki karakterlerle özdeşim kurmasına neden oluyor. Çağımızda yeni bağımlılık çeşidi olarak ise, internet kafeler gösteriliyor.
Cumhuriyet Üniversitesi’nden Ali Esgin’e göre, kafelere bağımlılığın sebebi; yüzde 43 chat, yüzde 26 bilgisayar oyunu, yüzde 7 film ve yüzde 19 ise internet ortamında gezinti. Raporda, son dönemdeki boşanmaların en yeni sebebinin internette chat olduğu belirtilirken, ABD’den sonra dünyada en çok televizyon seyredilen ülkenin Türkiye olduğu vurgulandı. Televizyonlardaki Türk dizilerinin sayısının 100’e yakın olduğu belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “Televole= Ahlakî çöküşün diğer adıdır. Türk halkı, yılda ortalama 500 saat televizyon seyrediyor. Bu 500 saat içinde 150 kitap okunur. En az bir dil hatta 2 dil öğrenilir.”

Aile gelirinin yüzde 4.2’si içki ve sigaraya
Yeşilay raporunda, ailelerin içki ve sigaraya ayırdıkları bütçeye yer verildi. Buna göre, Türkiye’de yaşayan bir aile ortalama olarak gelirinin yüzde 4.2’sini alkollü içki ile sigaraya harcıyor. Konut ve kira gideri yüzde 27.5, gıda ve meşrubat için yüzde 26.9, giyim ve ayakkabı için yüzde 6.5, sağlığa 2,3 ve eğitim için ise yüzde 2.1 ayrılıyor. Araştırmada, bölgelerdeki içki ve sigara tüketimi ile eğitime yapılan harcama oranları çıkarıldı. Buna göre, en fazla içki tüketimi İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde gerçekleştiriliyor. Eğitime ise en az harcama, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılıyor. Ailelerin eğitime en çok para harcadığı bölge ise, yüzde 3.2 oranı ile Doğu Karadeniz.
MİLLİ GAZETE -7 MART 2007 ÇARŞAMBA (EBUBEKİR GÜLÜM)
AKRA