Doğal çevrenin korunması, güzelleştirilmesi ve geleceğe güvenle aktarılması amaçlayan Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) ile İzcilik faaliyetleri ile gençlerin sosyalleşmelerine, doğayı ve çevreyi sevmelerini amaçlayan KAŞİFAN GENÇLİK (Hatay Kaşifan Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü) İSDEMİR tesislerine teknik bir gezi düzenlediler.
20 Kasım Pazar günü gerçekleşen organizasyon kapsamında İSDEMİR tesisleri yani fabrika ve diğer sosyal tesisler gezildi. İSDEMİR çevreyle olan ilişkisini yerinde incelemek amacıyla düzenlenen gezi kapsamında topluluk çevre mühendisi Bülent Tuna’nın İSDEMİR ve çevresel duyarlılık hakkında yaptığı tanıtım konferansını dinledi. Konferansta Bülent Tuna İSDEMİR’i şöyle anlattı:
“İSDEMİR'in, 2003’te planlanan ve 2004’te başlayan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) tamamlandığında başlangıçta 2,2 milyon ton/yıl olan sıvı çelik kapasitesi 5,3 milyon ton/yıl seviyesine çıkacaktır. Uzun ürünün yanı sıra ağırlıklı olarak yassı üretimi yapılması hedeflenmektedir. MDY’ye 3 milyar dolar harcanmıştır. 2011 yılı içerisinde tamamlanması beklenen yatırımlar ile birlikte, İSDEMİR’in Modernizasyon Dönüşüm Yatırımları da tamamlanmış olacaktır. Özelleştirme sonrası yapılan MDY ile çevre yatırımları da yapılmıştır. Çevreye duyarlı bir yönetim oluştuğu memnuniyetle karşılanmıştır.”
Geri dönüşümde yüksek oran
Gezi sırasında dernek mensuplarının dikkat ettiği bir diğer nokta da geri dönüşüm oldu. Burada, fabrikanın ürettiği atıkların yüzde 80’inin geri dönüşüm yolu ile tekrar kazanıldığı, yıl içerisinde 120 ton kâğıt, 80 ton plastik, cam ve pillerin toplandığı belirtildi. Üretim esnasında oluşan cürufların ise yeni dönemde çimento sanayisinde kullanılarak ekonomiye kazandırılması planlanıyor. Daha önceleri cüruf artıklarından oluşan tepenin ağaçlandırıldığı ve denize dökülmelerin engellenmesi de bir başka sevindirici gelişme oldu. Çevre emisyon ölçümleri ise fabrika yönetimi tarafından tüm bacalarda sabit ölçüm cihazı ile ve seyyar ölçüm cihazı ile düzenli olarak ölçülüyor.
Fabrika çalışanlarının düzenli olarak ve yılda en az bir defa sağlık kontrolünden geçirilerek meslek hastalıklarının izlendiği tesislerde sadece çevre sağlığının değil çalışanların sağlıkları da takip ediliyor. Gezi sırasında tesis çalışanlarından sık sık bilgi alan ve onlara sorular soran ÇEKÜD yetkilileri derneklerinin kuruluş amacına uygun olarak düzenlenen ve çevreye duyarlı olması zorunlu kurum ve kuruluşlara yönelik bu gezilerin süreceğini belirttiler.