İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Kyoto’da mutlu son

Kyoto’da mutlu son
Yaşam
|

Dünya liderleri, iklim değişikline karşı önlemleri kapsayan anlaşma konusunda son dakikada el sıkıştılar. 2020’de yürürlüğe girecek anlaşmanın hukuki bağlayıcılığı olacak ve tüm ülkeleri kapsayacak. AB de, karbon salınımını azaltma taahhüdünde bulundu.

Dünya liderleri, iklim değişikline karşı önlemleri kapsayan anlaşma konusunda son dakikada el sıkıştılar. 2020’de yürürlüğe girecek anlaşmanın hukuki bağlayıcılığı olacak ve tüm ülkeleri kapsayacak. AB de, karbon salınımını azaltma taahhüdünde bulundu.
Güney Afrika’nın Durban kentinde iki haftadır süren iklim değişikliğiyle ilgili mücadele pazarlıkları, son dakika anlaşmasıyla beklenmedik bir mutlu sona ulaştı. 
Dünya liderleri, hukuki bağlayıcılığı olan, tüm ülkeleri kapsayacak ancak 2020 yılında yürürlüğe girecek bir anlaşmaya yönelik görüşmelere gelecek yıldan itibaren başlama konusunda uzlaştı. Durban’da alınan en önemli karar ise Avrupa Birliği ülkelerinin Kyoto Anlaşması’nın öngördüğü şekilde karbon salınımını azaltma vaatlerine yönelik çalışmalar yürüteceklerini taahhüt etmesi oldu. Bu, gelişmekte olan ülkelerin en önemli taleplerinin başında geliyordu. 
Tüm ülkeleri kapsayan yeni yasal anlaşma için görüşmeler gelecek yıl başlayacak, 2015’te bitirilecek ve en geç 2020’de de yürürlüğe girecek. Yoksul ülkelerle küçük ada devletlerinin iklim değişikliğinin etkileriyle baş edebilmelerine yardımcı olacak 100 milyar dolar tutarında fonların aktarımı konusunda çerçeve anlaşma sağlandı. 
Ormanların tahrip edilmesini azaltmaya yönelik çabalarda da ilerleme kaydedildi. Evsahibi Güney Afrika’nın Uluslararası İlişkiler Bakanı Maite Nkoana-Mashabane, “Çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceğine yönelik gezegenimizi kurtaracak A planında sonuca vardık. Burada tarih yaptık” dedi.
Durban’da hayli zorlu geçen zirveye katılan delegeler, yorgunluklarını nerede bulurlarsa orada uyuyarak atmaya çalıştılar.
HÜRRİYET
AKRA