İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:18 Yatsı21:56 İmsak03:58 Güneş05:43 İşrak06:28 Öğle13:05 İkindi17:00
Hava - Hava durumuAçık 22°C Nem %68
Türkçe
25 Zilka'de 1447 12 Mayıs 2026 Salı
25 Zilka'de 1447
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
03:58 05:43 06:28 13:05 17:00 20:18 21:56
Giriş Yap

Cep telefonuna 10 yılda 21 milyar dolar

24.12.2011    |
Türkiye cep telefonuna 10 yılda 21 milyar dolar para harcadı. 1994 yılından bu yana Türkiye yaklaşık 135 milyon adet cep telefonu ithal ederken, cep telefonunda ortalama birim maliyet ise 1.150 dolardan 235 dolara geriledi. 
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye'de cep telefonu kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor. 
Cep telefonunda henüz önemli yerli markası olmayan Türkiye'nin cep telefonu ithalatı katlanarak büyürken, 1994'te sadece 175 bin adet cep telefonu ithal eden Türkiye bugün cep telefonuna önemli para harcayan bir ülke haline geldi. 
Türkiye'nin yıllar itibariyle cep telefonu ithalatına bakıldığında ilk kez 1998 yılında milyon adetlere çıkılırken, o yıl 2 milyon 200 bin adet cep telefonu ithal edildi. Türkiye 2000 yılında 7 milyon adet telefon ithal ederken 2001 kriz yılında bu rakam 4 milyon 200 bin adede geriledi. Ancak 2004 yılında 2000 yılı rakamlarının üzerine çıkılabildi ve 2004'te 7 milyon 550 bin adet cep telefonu ithal edildi. 
 Kriz yıllarında cep telefonu ithalatı önemli oranda düşerken, 2001 ve 2008 yıllarının aksine ithalatta en büyük sıçrama 2 milyon 200 bin adetten 6 milyon 300 bin adede çıkılan 1999 yılında gerçekleşti. 
Türkiye 2005 yılında 9 milyon, 2006 yılında 12 milyon 880 bin, 2007'de 15 milyon 700 bin, 2008'de 15 milyon 500 bin, 2009'da 13 milyon, 2010'da 13 milyon 980 bin adet telefon ithal etti. Türkiye'nin cep telefonu ithalatının bu yıl 15 milyon adet olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. 
1994 yılından bu yana Türkiye yaklaşık 135 milyon adet cep telefonu ithal etti, cep telefonunda ortalama birim maliyet ise 1.150 dolardan 235 dolara geriledi. 
Türkiye son 10 yılda cep telefonuna 21 milyar dolar para harcarken, 1994 yılından bu yana yaklaşık 29 milyar dolar tutarında cep telefonu ithalatı gerçekleşti. 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) üçüncü çeyrek verilerine göre Eylül 2011 itibariyle Türkiye'de yaklaşık yüzde 87,97 penetrasyon oranına karşılık gelen toplam 64,8 milyon mobil abone bulunuyor. Sabit hat penetrasyonu ise mobil telefon kullanımındaki artışın da etkisiyle düşme eğiliminde. 
HÜRRİYET
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
Canlı Yayın close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close