İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:06 İkindi17:02 Akşam20:26 Yatsı22:08 İmsak03:44 Güneş05:34 İşrak06:16
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 15°C Nem %88
Türkçe
12 Zilka'de 1445 20 Mayıs 2024 Pazartesi
12 Zilka'de 1445
İşrak
06:16
Öğle
13:06
İkindi
17:02
Akşam
20:26
Yatsı
22:08
İmsak
03:44
Güneş
05:34
Giriş Yap

Bendir ustası Nezih Uzel vefat etti

02.05.2012    |
Bendir ustası Nezih Uzel, Mevlânâ ve Mevlevî ayinlerini yurtdışına taşıyan bir isimdi. Kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Uzel, gazetecilik, yazarlık ve çevirmenlik de yapmıştı. Refik Halit Karay, Haldun Taner gibi edebiyatçılarla arkadaş olan Uzel, 1987-1994 tarihlerinde köşe yazılarlığı da yapmıştı.

Kültür dünyamızın ve Türk tasavvuf musikisinin önemli şahsiyetlerinden Nezih Uzel, Üsküdar Bağlarbaşı'nda tedavi gördüğü hastanede kalp krizi sonucu vefat etti. Böbrek yetmezliği nedeniyle bir süredir tedavi altında tutulan 74 yaşındaki Uzel'in iki sene önce de kangren nedeniyle sol ayağı kesilmişti. Mevlevi kültürünün tanıtılması için yoğun hizmetlerde bulunan bendir sanatçısı Uzel'in cenaze namazı yarın Üsküdar Selami Ali Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak. Törenin ardından Uzel'in naaşı Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.1938 yılında Bursa'nın Mudanya ilçesinde dünyaya gelen Nezih Uzel, Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. Yenikapı Mevlevihanesi son şeyhi Abdülbaki Dede'nin oğlu Resuhi Baykara, Abdülbaki Gölpınarlı ve Şeyh Mithat Bahari Beytur aracılığıyla Mevlevilikle tanıştı. 15 yıl Üsküdar'da eski Özbekler Dergâhı son şeyhi Necmettin Özbekkangay'ın yakınında bulunan Uzel, Necmettin Efendi'den 'hizmet hilafeti' aldı. Unutulmaya yüz tutan Mevlevi kültürünü geniş kitlelere tanıttı. "Hep eski zamanlardaki esrarengiz âşıklar gibi gezip tozarak şiirler okuyan bir derviş olmak istedim." diyen Uzel, mütevazılığı ile gönülleri fetheder.Musikiye ilgi duyan Uzel, 1966'da Münir Nurettin Selçuk yönetimindeki İstanbul Belediye Konservatuvarı İcra Heyeti'nde ve İstanbul Radyosu'nda kudümzen olarak görev aldı. Uzel, 1981 yılında, Semazenbaşı Ahmet Bican Kasaboğlu ile birlikte İstanbul Sema Grubu'nu kurdu. Mevlevi ayinleri, ilahiler, Yasin-i Şerif ve klasik Bektaşi nefeslerinden oluşan 25 adet plak ve CD'yi yayınlayan grup yurt içinde ve dışında yüzü aşkın konser ve sema gösterisi düzendi.
Gazetecilik ve yazarlık da yapmıştı
Tanınmış sanatkar arkadaşları ile birlikte Üsküdar Mevlevihanesi'nde ilk defa sema gösterisi yapan Nezih Uzel, 1987 yılında Kütahya Mevlevihanesi'nde 1925'ten sonra düzenlenen ilk sema törenini gerçekleştirdi. Nezih Uzel, grubu ile 1998'de Prof. Guiseppe Fanfoni tarafından onarılan Kahire Mevlevihanesi'ni hizmete açtı. Uzel, Refii Cevat Ulunay'ın teşvikiyle gazeteciliğe başladı. Refik Halit Karay, Falih Rıfkı Atay, Reşat Ekrem Koçu, Haldun Taner gibi pek çok yazarla tanışarak samimiyetini ilerletti. Usta sanatçı, 1987-1994 tarihleri arasında köşe yazarlığı, birçok yerli ve yabancı gazetede ise muhabirlik yaptı. Uzel, Edward Said'in Oryantalizm kitabını Türkçeye çevirdi. 
Dünya Bülten
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Dua Vakti
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Dua Vakti
Dua Vakti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close