İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:55 Akşam19:59 Yatsı21:28 İmsak04:30 Güneş06:05 İşrak06:45 Öğle13:07
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 22°C Nem %47
Türkçe
14 Şevval 1445 23 Nisan 2024 Salı
14 Şevval 1445
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
19:59
Yatsı
21:28
İmsak
04:30
Güneş
06:05
İşrak
06:45
Giriş Yap

Her kene öldürücü değil

17.05.2012    |
Dünyada 850'den fazla kene türü olduğu, bugüne kadar bunlardan 7-8'inin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsünü taşıdığı ve bu hastalığı bulaştırabildiği belirtildi.

Dünyada 850'den fazla kene türü olduğu, bugüne kadar bunlardan 7-8'inin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsünü taşıdığı ve bu hastalığı bulaştırabildiği belirtildi. Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, Türkiye'nin yaklaşık 10 yıldan fazladır Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla yüz yüze olduğunu söyledi. KKKA hastalığının ilk defa 2002 yılında tespit edildiğini ancak bu tarihten 3-4 yıl önce de benzer vakaların olduğunu bildiklerini ifade eden Elaldı, hastalığın en çok İç Anadolu Bölgesi'nin Karadeniz'e yakın kesimlerinde, Kelkit Vadisi civarında görüldüğünü belirtti. Hastalıkla ilgili birkaç il dışında olgu bildirilmeyen şehir olmadığını dile getiren Elaldı, Cumhuriyet Üniversitesi'nde yıllardan beri bu hastalıkları takip ettiklerini ve dünyada en fazla olguyu takip eden hastane olduklarını vurguladı. Elaldı, şu ana kadar üniversite hastanesinde bin 100 olguyu takip ettiklerini, Türkiye genelindeki olguların ise 6 bin 100'e ulaştığını bildirdi.
Kaplumbağa kenesi
Her kenenin öldürücü olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Elaldı, şöyle devam etti: ''Dünyada 850'den fazla keneden, 7-8'inde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsü tespit edilmiş.
Şehir merkezinde kene tutması şikâyetiyle hastanelere başvuranların çoğunluğunda kaplumbağa kenesi olgusuna rastlanıyor. Bu keneler, zararsızdır. Bu nedenle özellikle şehir merkezlerinde kalanlar fazla panik yapmamalı. Çünkü her kene öldürücü değil. Ancak yine de her kene ısırmasında bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zira vatandaşlar, kenenin türünü bilemez.''
Keneler kış uykusundan uyandı
Son günlerde Kastamonu, Yozgat, Çorum ve Tokat’ta yaşanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle meydana gelen ölümler gözleri yeniden kenelere çevirdi. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, kış uykusundan uyanan virüslü kenelerin özellikle Karadeniz Bölgesi’nin nemli ve yüksek yerlerinde görüldüğünü belirtti. 
Türkiye’de son 6 gün içinde 6 kişi kene ısırması sonucu oluşan KKKA nedeniyle hayatını kaybetti. Bunların üçü Kastamonu, biri Çorum, biri Yozgat ve biri de Tokat’taydı. 
Virüsler üzerine çalışmaları bulunan Prof. Dr. Yılmaz, kenelerin kış uykusundan uyandığını belirterek şunları söyledi: “Şu anda kene zamanı. Aynı zamanda kenelerin yumurtlama dönemi. Virüs yumurtayla geçiyor. KKKA riski 2002’den bu yana ülkemizde var. Risk özellikle bahar aylarında artıyor. Eylül ayına kadar da devam ediyor. Bugüne kadar 31 çeşit kenede bu virüs tespit edildi. Virüslü keneler daha çok Karadeniz’de yayılım gösteriyor. Nemli ve yüksek yerleri daha çok seviyorlar. Başka yerlerde de olabilir tabii.” 
Pantolonu çorapların içine sokmanın da bir korunma yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Eğer kene sokarsa ısırdığı parçanın içeride kalmaması gerekir. Koparmaya çalışıldığında kene kusuyor. Bu durumda sıkıntı olabilir. En doğrusu yakındaki bir tıp merkezine gidilmeli” dedi.
Milli Gazete / Sabah
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close