Meslek lisesi öğrencilerinin üniversiteye girişlerini zorlaştıran düşük katsayı uygulamasının kaldırılması yerine, üniversiteye giriş sisteminde kapsamlı bir değişik yapma kararı alan YÖK'ün önünde iki somut öneri bulunuyor.
İki sistemin de ortak çıkış noktası, "Öğrenciler tek bir sınavın sonuçlarına göre değerlendirilmesin" eleştirilerine dayanıyor. YÖK Genel Kurulu yeni sistemi, Avrupa Yükseköğretim alanındaki çağdaş uygulamaları, sivil toplum örgütlerinin ve konunun bütün taraflarının görüşlerini alarak netleştirecek.
MEB:ÖSS'DE SBS MODELİ
10, 11 ve 12'nci sınıfın sonunda Seviye Belirleme Sınavı gibi "Olgunlaşma Sınavı" yapılacak.
* Her yıl yapılan sınavlardan her yıl artan oranlarda alınan puanlar 12'inci sınıf sonunda toplanacak.
* 12'nci sınıfın sonunda ÖSS'ye benzeyen genel bir sınav yapılacak.
* Olgunlaşma sınavlarından alınan puanların ortalamaları ve ÖSS'den alınan puanlarla öğrenciler üniversiteye yerleştirilecek. Yerleştirme her zamanki gibi merkezi olarak yapılacak.
SABAH - 16 ŞUBAT 2008 CUMARTESİ