İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Türkiye'de kuraklık tehdidi

Türkiye'de kuraklık tehdidi
Yaşam
|

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre bitkisel üretimde, kimi bölgelerde üretim artışı meydana gelirken kimi bölgelerde üretimde azalma görülüyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre bitkisel üretimde, kimi bölgelerde üretim artışı meydana gelirken kimi bölgelerde üretimde azalma görülüyor 
Düzensiz bir yağış rejimine sahip olan Türkiye,yağışlardaki değişkenlikler nedeniyle kuraklık riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı, ''Türkiye'nin 2011-2012 Tarım Yılı Kuraklık Analizi'' raporuna göre, Türkiye'de çok farklı iklim özelliklerine sahip bölgelerin bulunmasının aynı dönemde hem kuraklık hem de nemliliğin yaşanmasına neden olabildiği belirtilerek, bunun sonucunda da aynı tarım yılı içerisinde, bitkisel üretimde, kimi bölgelerde üretim artışı meydana gelirken kimi bölgelerde üretimde azalma görüldüğü kaydedildi.
Yıllık yağış ortalamasının 643 milimetre olduğu Türkiye'de, 2011-2012 dönemini 660 milimetrelikyağışlatamamlayarak normale göre yüzde 3'lük bir artış olduğu ifade edilen raporda, son 51 yıl dikkate alındığında en kurak tarım sezonunun 477 milimetre ile 1972-73 döneminde, en yağışlı sezon ise 840 milimetre ile 1962-1963 döneminde yaşandığına vurgu yapıldı.
Bölgelere göre bu yıl kuraklığın, daha çok Türkiye'nin Orta ve Doğu kesimlerinde kendisini hissettirdiği, Güney ve Batı Bölgelerde ise normal düzeyde yağış aldığı kaydedilen raporda, yağışlarda en fazla düşüşün yüzde 17 ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşandığı bildirildi.
AKRA