Kullanılmayan hesaplardan ücret alınması yönündeki TBB tebliği, tüketicileri unuttukları hesapları kapatma telaşına düşürdü. Oysa, bankalar ücret talebi için tüketiciyi önceden bilgilendirmek zorunda. Ancak bankanın tüketiciye ulaşabilmesi için, en güncel iletişim bilgilerini vermek de, tüketicinin sorumluluğunda. Bunun için tüketicinin banka banka dolaşması gerekiyor
Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB), 180 gün süreyle hareketsiz olan hesaplardan ücret alınmasının önünü açan tebliği nedeniyle ortaya çıkan hesap kapatma telaşında kafa karışıklığı sürüyor. TBB’nin 1 Eylül 2013’te yayımladığı tebliğe göre, kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat ve özel cari hesaplar hareketsiz hesap kabul edilecek ve bunlardan işletim ücreti alınacak. Ancak bankalar, tüketiciyi bilgilendirmeden bu konuda bir ücret talep edemeyecek. Bu noktadaki kilit konu ise, tüketicinin yıllardır kullanmadığı unutmuş olduğu hesaplarını kendisi bulup, bankaya doğru iletişim adresini bildirmek zorunda. Bankacılık Kanunu gereği banka hesap bilgilerinin topluca bildirilmesi mümkün değil. Tüketicinin banka banka dolaşıp, bir hesabı olup olmadığını kendisi tespit etmesi ve adresini güncellemesi gerekiyor.
Tebliğin yayınlandığı 1 Eylül 2013’ün başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi durumunda, hiç hareket görmeyen hesaplar için 180 günlük süre mart ayı başında biterken, bankaların bu hesaplardan ücret talep etmek üzere tüketiciye 30 gün önceden haber verme süresi de bugün itibariyle sona erdi. Ancak tüketicilerin aklındaki ‘Ya benim bir bankada unuttuğum hesabım varsa ve banka beni bulamadıysa, şimdi ücret mi ödeyeceğim, hangi bankada hesabım var, bunu nasıl kapatırım’ şeklindeki sorulara hala net bir cevap verilebilmiş değil.
TBB konuyla ilgili yayınladığı son duyurusunda, akıllardaki soruları yanıtlarken, tüketicilerin izleyebileceği yolu şöyle özetledi:
*TBB’nin son tebliğine göre, 180 gün süreyle hiç işlem görmeyen bir hesaplar, kullanılmayan hesap kabul edilecek.
*Bankalar kullanılmayan hesaplardan tüketicinin bilgisi olmadan ücret alamayacak.
*Ücretlendirme ile ilgili bilgi gelen tüketiciler, 30 gün içinde hesabı kapatabilirler.
*Banka müşterilerinin hesap bilgilerine topluca erişim sağlanabilecek ortak bir kaynak bulunmuyor.
*Dolayısıyla tüketicilerin bu konuda tek tek bankalardan bilgi almaları gerekiyor.
*Banka nezdindeki bir hesabın, bağlı olduğu şube dışında bir şube ya da kanaldan kapama işleminin yapılabilmesi için, teknik ve hukuki bir engel
bulunmuyor.
*Bazı bankaların, hesap kapatma konusunda şube dışındaki kanalların kullanılabilmesi için altyapı çalışmaları devam ediyor.
*Bankalar, hesabın kapatılması için hangi kanaldan başvuru yapıldığına bağlı olarak, şubeden yapılan başvurularda, kimlik, hesap kapatma talimatı / formu, hesap cüzdanı ya da hesap cüzdanı kaybedenlerden alınacak ibraname gibi belgeler talep ediyorlar.
Hürriyet