İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle12:53 İkindi15:42 Akşam18:10 Yatsı19:31 İmsak06:01 Güneş07:27 İşrak08:06
Hava - Hava durumuAçık 16°C Nem %69
Türkçe
27 Rebi'ül-ahir 1446 30 Ekim 2024 Çarşamba
27 Rebi'ül-ahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:01 07:27 08:06 12:53 15:42 18:10 19:31
Giriş Yap

Kış koşullarında araç bakımı ve güvenli sürüş önerileri

10.11.2014    |

Sürücüler kış aylarında yaz aylarına göre daha fazla kaza riski taşır. Bu risk “Aracınızı, hava koşullarına uygun doğru lastik ile kullanarak ve güvenli sürüş kurallarına uymak suretiyle ortadan kaldırılır”.

Yola çıkmadan önce gerekli hazırlıklar/kontroller yapılmalıdır. Kasım ayında kış lastiklerinizi taktırmak, bir sonraki kış döneminde kullanmak üzere nisan ayında çıkartmak en önemli husustur.

Lastik diş derinliklerinin ve lastik havalarının kontrolü: Lastik diş derinlikleri ve lastik havalarının kontrolü buzlu ve kaygan olan yollarda aracın kontrolünü kolaylaştırır.

Antifriz kontrolü: Aracınızın radyatöründeki antifriz ve su karışımının ideal ölçüde olması gerekir. Bu karışımdaki ölçünün değişmesi, sıcak ve soğuk koşullarda aracın performansını olumsuz yönde etkiler (Önemli not: Antifriz testi cihazı: Antifriz testi cihazı ile soğutma devresindeki antifriz miktarı kontrol edilir. Refraktometer: Refraktometer kullanarak hem antifriz hem de asit yoğunluğu ölçülebilir.)

Cam suyu ve silecek lastiklerinin kontrolü: Cam suyu ve sileceklerin kontrolü uygun görüş sağlar.
Akü şarj durumu kontrolü: Aracınızdaki aküyü, üç yıldan fazla bir süredir kullanıyorsanız, kış başlamadan önce servis istasyonuna uğrayıp kontrol ettirin.

Fren ve debriyaj balatalarının kontrolü

Aydınlatma sistemi ve ampullerin kontrolü: Aydınlatma ve ampullerin kontrolü kolaylıkla görebilmenizi ve görünürlüğünüzün artmasını sağlar.

Araçta bulundurulması gereken malzemeler/ekipmanlar: Sürücüler her türlü olumsuz durumda sorunlarını halletmesi için gerekli ekipmanları araçlarında bulundurmalıdır. Bunlar; kış zinciri, takoz, çekme halatı, yedek lastik, takviye akü kablosu, ilk yardım seti, el feneri, reflektör, yangın söndürme tüpü, kriko, battaniye, yedek ampuller, eldiven ve bir miktar içme suyu araçta bulundurulmalıdır.

Bir sürücünün temizlik açısından en titiz olması gereken nokta görüş açısını en iyi seviyede tutmasına imkan sağlayacak cam ve aynalarıdır. Güvenliğiniz için görüş mesafenizin iyi olması gerekmektedir.

“Trafikte, Görmek ve Görülmek Esastır”

Araç içerisinde oluşabilecek buhardan sakınmak için havalandırmayı açıp ön cama vermek ve/ya camları açarak hava sirkülasyonu yapmak gerekir.

Karlı havalarda yola çıkarken kayma riskinden kaçınmak için, çok kademeli olarak hızlanmak esastır. Tekerlekler kayarsa tekerleklere uygulanan gücü azaltmak için bir üst vites kullanılır.

Araç kullanırken hızlı manevra yapılması gerekebileceğini akıldan çıkartmamak ve hareketleri zorlaştırmayacak mümkünse rahat giysiler giymek çok önemlidir.

Motoru çalıştırdıktan sonra birkaç saniye beklemenin gerekli olduğu düşünülür oysaki motoru çalıştırdıktan sonra hemen harekete geçmek katalitik konvektörü daha hızlı ısıtacağından daha çabuk devreye girmesini sağlar.

Ayrıca sürücü ve yolcular emniyet kemerini takmalı, çocuklar çocuk koltuğunda ve mümkünse arka koltukta seyahat etmelidir. Önemli not:12 yaşından küçük çocuklar arka koltukta seyahat etmelidir.

Normal hava şartlarında gösterilen dikkatin daha fazlası gösterilmeli ve öndeki araçla aradaki takip mesafesinin mümkün olduğunca çok bırakılması gerekmektedir.

Frenlemeler: Kışın fren yapılması gerektiğinde uzayacak fren mesafesinden sürücü olumsuz yönde etkilenebilir. Kış lastikleri, yumuşak karda tam fren duruş mesafesini kısaltacaktır çünkü ön tekerlekler bir kürek işlevi görecek ve aracın önünde kar birikmesini sağlayacaktır. Her zaman fren yapabileceğinizi hesaba katarak gerekli fren mesafesi bırakmak çok önemlidir. Yüksek hızlarda araç kullanmaktan ve ani fren yapmaktan kaçınmak gerekir. Yağmur, kar ve buz koşullarında kontrollü fren yapılmalıdır.

Virajlar: Bir virajı alırken, düz bir şekilde yavaşlayınız. Viraj alırken lastiğin kaymasından ve kontrolü kaybetmekten sakınmak için direksiyonu sabit, seri bir hareketle yavaş ve sabit bir hızda kullanmak gerekir.

Ön tekerleklerin kontrolünün kaybedilmesi: Ön tekerleklerde direksiyon hâkimiyetini kaybederseniz yol tutuşunu yeniden kazanmak için, ayağınızı gaz pedalından çekerek hızı azaltmak gerekir. Gerekiyorsa, tekerlekleri kilitlemeden fren pedalı üzerine hafifçe basınız.

Arka tekerleklerin kontrolünün kaybedilmesi: Önden çekişli bir araçta arka tekerleklerin kontrolü kaybolursa, dengeyi tekrar sağlamak için hafifçe hızlanınız. Arkadan itişli bir araçta ise, arka tekerlekler yol tutuşunu yeniden kazanıncaya kadar ayağınızı gaz pedalından hafifçe kaldırınız. Daha sonra hızınızı tekrar kazanmak için hafifçe gaz pedalına basınız. Hiçbir şekilde fren yapmamanız gerekmektedir çünkü fren arka tekerleklerin dengesizliğini arttıracaktır.

Buzlanma ve Gizli Buzlanma riski köprüler, viyadükler, tepe üstleri gibi çok fazla rüzgar alan ve yan rüzgarlardan çok fazla etkilenen yollarda/yerlerde daha çok olacaktır. Bu yüzden ilerlemekte olduğunuz zeminin altında buzdan bir kütle olabileceğini akıldan çıkarmamak gerekiyor. Buzlanmanın olabileceği düşünülerek virajlarda hızın düşürülmesi ve direksiyonun mümkün olduğunca yavaş çevrilmesi gerekmektedir.

“Güvenlik her şeyden önce gelmektedir”

Karlı ve buzlu zeminlerde araç sürerken mutlaka kış lastiği kullanılmalıdır. Çünkü hava sıcaklığı +7 derecenin altına düştüğü koşullarda kış lastiği kullanılmıyorsa lastiğin yol tutuşu zayıflar ve fren mesafesi uzar.

Karlı ve buzlu zeminde düşük hızda seyir etmek gerekir; lastiğin yol tutuşu normal hava şartlarına göre daha düşüktür.

Gizli buzlanma tehlikesi olan alanlara girerken hız düşürülmelidir.

Güvenli sürüşün temel önceliği duruş mesafesidir. Buzlu ve karlı zeminlerde takip mesafesini iki katına çıkarmak gerekir.

Yakın mesafede takip eden araç varsa sağ şeride geçip araca yol verilmelidir.

Milli Gazete

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Güne Merhaba
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Güne Merhaba
Güne Merhaba Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close