İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:14 İkindi15:35 Akşam17:57 Yatsı19:23 İmsak06:52 Güneş08:23 İşrak09:06
Hava - Hava durumuAçık 10°C Nem %69
Türkçe
6 Recep 1446 6 Ocak 2025 Pazartesi
6 Recep 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:52 08:23 09:06 13:14 15:35 17:57 19:23
Giriş Yap

Kaçak cep klonlamayı yeniden artırdı!

16.09.2015    |

Döviz kurları nedeniyle fiyatları yüzde 30’a yakın oranda artan akıllı telefonlarda ‘IMEI klonlama’ uygulaması yeniden hortladı. Cep telefonu sahipleri yeniden “IMEI numarası klonlanmıştır. Cihaz 30 gün içinde kapatılacaktır. Satın aldığınız yere başvurunuz” mesajıyla karşılaşmaya başladı.

Fiyatların artması nedeniyle kaçak getirilen telefonların yurtiçinde kullanılabilmesi için yurtiçinde var olan IMEI numaraları kişilerin isteği dışında klonlanıyor.

Sektör yetkilileri, Türkiye’ye kaçak yolla giren cep telefonu sayısının bu yıl 900 bine çıktığını belirtiyor. Yüksek fiyat ve vergiden kaçmak için getirilen bu telefonlar bu şekilde sisteme sokuluyor.

Tüketici mağdur oluyor

Telefonlarına mesaj gelen tüketicilerin faturalarıyla beraber Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) başvurması gerekiyor. Ancak bu durumda bile yine mağduriyetleri bitmiyor. Sorun hallolsa da telefonlarını sadece tek bir hatla kullanabiliyorlar. Telefon başka hatla çalışmıyor. Aile bireylerine vermeye ya da ikinci el olarak satmaya kalktıklarında ise yeniden BTK’ya başvurmaları gerekiyor. Bu da telefonun değerinin azalmasına neden oluyor.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, Türkiye’de yılda 13 milyon cep telefonu satıldığını anımsatarak, bunların yüzde 8’inin kaçak yolla geldiğini söyledi. Ekşi, “Geçen yıla göre kaçak telefon sayısında artış var. Fiyatlar artınca yurtdışından getirmek daha cazip hale geldi. Geçen yıl 600 bin adet olan kaçak cep sayısı bu yıl 900 bine çıktı. Bu da IMEI klonlamanın yeniden yaygınlaşmasına neden oldu. Devletin de bu durumda 900 milyon TL’lik vergi kaybı var” dedi.

‘Yasa gözden geçirilsin’

Ekşi, IMEI klonlama sorununun çözümü için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “BTK’nın elindeki ölü IMEI stoğu temizlenmeli. Kaçakçılar bu numaralara çok kolay erişebiliyor. Üreticiler telefonları klonlanmayacak şekilde üretmeli. Sanayi Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili yasayı tekrar gözden geçirmesi gerekiyor. Klonlanan telefonların ispat edilmesi durumunda birden fazla hatla çalışmasına izin verilmeli.”

IMEI nedir?

IMEI, cep telefonunun kimlik numarası olarak adlandırılıyor. 15 haneden oluşuyor. Tek bir cihaza özel olarak üretim aşamasında ekleniyor.

IMEI numaraları telefonun arkasında bataryanın alt kısmında bulunuyor. Telefon kutularının üzerine IMEI numaralarını yazan üreticiler de var. IMEI’nizi bataryanızdan ya da *#06# kodlayarak öğrenebilirsiniz. Kaçakçılar farklı şekillerde ele geçirdikleri bu numaraları kolayca kopyalayabiliyor.

‘Faturanızı mutlaka saklayın’

Telefonunun IMEI’sinin klonlandığına dair mesaj alanların yapması gerekenler ise şöyle:
- Önce Mobil Cihaz Kayıt Sistemin’e (MCKS) girerek uyarının doğru olup olmadığın teyit edin.
- E-devlet’ten de IMEI sorgulayabilirsiniz.
- ‘Bu IMEI numarasının başka cihazlara kopyalandığı tespit edilmiştir’ yazısını görürseniz harekete geçin.
- Telefonu aldığınız yere ya da doğrudan BTK’ya (0312 294 94 94) başvurmanız gerekiyor.
- Elinizde fatura ya da garanti belgesi varsa işiniz daha kolay. Ama yoksa nereden aldıysanız oraya başvurun.
- Faturanızla yetkili servise gidip telefonunuzu cep numaranızla eşleştirin.
- Ama sorunu halletseniz bile telefonu tek hatla kullanabileceksiniz.
- Telefonunuz garanti kapsamında ise değişim talep etme hakkınız var.
- Tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemesine de şikayette bulunabilirsiniz.

Milliyet

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close