Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, suni tatlandırıcıların sanıldığının aksine şişmanlattığı ve diyabetin artmasına büyük katkıda bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Şükrü Hatun suni tatlandırıcıların insan sağlığına zararları konusunda güçlü kanıtlar elde edildiğini söyledi.
Çocuk ve erişkinlerde şişmanlığın ‘dramatik’ bir şekilde arttığını belirten Prof. Dr. Hatun, “Şişmanlık sorununda besin endüstrisinin rolü büyük. Nikotin hızlı kana geçsin diye sigaralara kimyasal koyan tütün endüstrisi gibi besin endüstrisinin de ‘tat manipülasyonu’ ile özellikle çocuk bedenlerini zapt ettiğini söyleyebiliriz” dedi.
Besin endüstrisinin şeker tüketimini sınırlayan düzenlenmelerden ‘suni tatlandırıcılar’ ve ‘light ürünler’ yoluyla kaçtığını belirten Prof. Dr. Hatun, şunları söyledi: “Suni tatlandırıcılar, sentetik olarak üretilen ve şekerin verdiği tat duyusu benzeri etki uyandıran maddeler. Bu ürünleri çekici kılan tat reseptörlerinde şekere göre çok daha yoğun (200-20.000 kat fazla) tat uyarısı yapması ama kalori içermemeleri. Dolayısıyla birçok besin türünün şişmanlık kaygısı duymadan tüketilmesine imkân vermeleri. Sorun obezite sıklığında artışa neden olmaları. Bunu kanıtlayan araştırmaların sayısı artıyor. Halbuki şişmanlık sıklığında yavaşlama ya da azalma yapması bekleniyordu.”
Hürriyet







