Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele Dairesi Başkanlığı kurulması için başlatılan çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Söz konusu düzenleme, İçişleri Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'na gönderilecek.
Kararın en kısa sürede Bakanlar Kurulu'nda imzadan çıkmasının beklendiği, kadro tahsisi ve diğer işlemlerin tamamlanmasının ardından yeni daire başkanlığının hizmete başlayacağı öğrenildi.
Öte yandan göçmen kaçakçılığı ile mücadele için hayata geçirilecek yasal düzenlemelere ilişkin ön çalışmalar da Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülecek. Düzenlemenin yasalaşmasının ardından bu suçlar 'katalog suçlar' kapsamına alınacak ve verilecek cezalar artırılacak.
‘Bir telefonla 2 bin 595 göçmenin hayatı kurtuldu’
Diğer taraftan, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, TBMM’de mülteci haklarını araştırmak üzere kurulan alt komisyonda Türkiye’ye gelen Suriyelilerin Şanlıurfa, Hatay, İstanbul ve Gaziantep’te yoğunlaştığını, nüfusa oranla en fazla Suriyelinin ise Kilis’te olduğunu söyledi.
“157 YİBER” acil çağrı hattının Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça hizmet verdiğini belirten Toros, “Özellikle Suriyeliler ile ilgili, Arapça konuşanların sayısı da artacak çünkü biz burada her türlü hizmeti, kendisinde soru barındıran her türlü yabancıya cevabı vermek istiyoruz. Sadece faaliyete başladığı 20 Ağustos’tan-5 Ocak’a kadar 246 bin çağrı aldı merkez. Her şeyden daha önemlisi, yabancılar iletişim merkezinde çağrılara Arapça cevap verebilen personelimiz sayesinde 2 bin 595 düzensiz göçmenin hayatı kurtuldu. Yani denizde botları batmaktayken, hayatları tehlike altındayken, 157’yi telefonla arayabildikleri için, bizim ilgili kolluk birimlerini yönlendirmemiz durumuyla, sahil güvenlik birimlerimizin, ilgili birimlerimizin de müdahalesiyle 2 bin 595 kişinin hayatı kurtuldu” dedi.
Milli Gazete