İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0707:4008:2512:5315:3617:5519:23
Kabe

Betona karşı ahşap ustaları

Betona karşı ahşap ustaları
Yaşam
|

Of Ticaret ve Sanayi Odası, Karadeniz bölgesinde ahşap evlerin azalması üzerine harekete geçti. Ahşap ev yapabilecek ustaların yetiştirilmesi için proje hazırladı.Proje kapsamında, lise ve üniversite mezunu 20 genç eğitim alıyor. Projenin destek görmesi halinde, Rize ve Giresun'da da yapılması planlanıyor.

Of Ticaret ve Sanayi Odası, Karadeniz bölgesinde ahşap evlerin azalması üzerine harekete geçti. Ahşap ev yapabilecek ustaların yetiştirilmesi için proje hazırladı.Proje kapsamında, lise ve üniversite mezunu 20 genç eğitim alıyor. Projenin destek görmesi halinde, Rize ve Giresun'da da yapılması planlanıyor.

Projeye endüstri meslek liselerinin mobilya dekorasyon bölümü ile üniversitelerin orman ve endüstri mühendisliğinden mezun 40 genç başvurdu. Mülakatları geçen 20 öğrenci kursa katılmaya hak kazandı. Eğitime, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi'nde başlandı. Öğrencilere sektörel girişimcilik, ahşap yapılarda altyapı, doğal afetler, zemin etüdü, ahşap kaplama malzemeleri hakkında eğitim veriliyor.

Projede üç akademisyen de görev yapıyor. Doç. Dr. Cenk Demirkır ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Özgenç proje asistanı, Prof. Dr. Kenan Gelişli de eğitim koordinatörü görevini yürütüyor. Gelişli, Doğu Karadeniz bölgesinde kırk, elli yıl öncesine kadar ahşap yapıların hakim olduğunu söylüyor:

“Yangınlar, malzeme teminindeki zorluklar, eskime, çürüme gibi nedenlerle bu binaların sayısı azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yüzde 3’e kadar düştü. Bu projenin amacı, teknolojik ve güncel yöntemlerle ahşap yapı yapmayı, eskileri onarmayı, bakımların nasıl yapılacağını öğretmek. Böylece ahşap yapı oranını yükseltmek istiyoruz. Ahşap artık eskisi gibi dayanıksız değil. Farklı kaplama teknikleri gelişti. Sanıldığı kadar da pahalı değil. Bu projenin ilk hedefi yayla ve köyler.”

“Devletin özel tip projeler üretmesi lazım”

Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral, projenin 2013 yılında yazıldığını söyledi. Proje süresinin bir yıl olduğunu vurgulayan Saral, 225 bin euroluk bütçenin 200 bin Eurosunu Avrupa Birliği’nin, 25 bin Euroluk kısmının da Of Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılandığını anlattı:

“Bu proje ile usta yetiştirmek üzere yola çıktık. Köylerde ve yaylalarda görüntü kirliliğinin azaltılmasını, esas kültürel altyapıya dönmemiz gerektiğini hedefledik. Projenin onayı geçtiğimiz Şubat ayında geldi. Hemen hazırlıklara başladık. Duyurularımız sonrasında istediğimiz şartlara uygun kırk öğrenci müracat etti. Mülakatlarda yirmi öğrenciye düştü. Yöredeki görsel kirliliğin azaltılması için özel projelerin desteklenmesi lazım. Devletin bu tip yerler için özel tip projeler üretmesi ve desteklemesi gerekiyor.”

Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral, özel tip projelerin üretilmesi gerektiğini söyledi.  

Üç aylık teorik eğitim alan öğrenciler daha sonra, altı ay süresince proje ortağı firmada saha eğitimi alacaklar. Eğitim sonunda isteyen öğrenciler, saha eğitimi aldıkları firmada çalışmaya devam edebilecek. Kursu başarıyla bitirinlere İŞKUR tarafından sertifika verilecek.

Al Jazeera Türkiye

AKRA