İstanbul'da 02-04 Aralık 2016 tarihleri arasında "Uluslararası Nakşibendîlik Sempozyumu" gerçekleştirilecek. Sempozyuma yurtiçinden ve yurtdışından pek çok bilim adamı iştirak edecek, tebliğler sunacaklar.
Sempozyumun açılışı 02 Aralık 2016 Cuma günü saat 14.00'de Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek. Sempozyum oturumları ise 03-04 Aralık 2016 Cumartesi ve Pazar günü Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak.
Sempozyumda yer alacak bazı oturum başlıkları şöyle:
* Bahâeddin Nakşibend
* Orta Asya’da Nakşibendîlik
* Anadolu ve Balkanlar’da Nakşibendîlik
* Ortadoğu’da Nakşibendîlik
* Hint-Alt Kıtasında Nakşibendîlik
* İstanbul’da Nakşibendîlik
* Nakşibendîlik’te Tasavvufî Eğitim ve Düşünce
* Nakşibendîliğin İçtimâî Hayata Tesirleri
04 Aralık 2016 Pazar günü saat 11.30'da başlayacak "İstanbul'da Nakşibendîlik" başlıklı son oturumda, Yrd. Doç. Dr.Necdet Yılmaz ve Fatih Yıldız, "Gümüşhânevî Dergâhı"nı anlatacak.
Şâh-ı Nakşibend Hazretleri
Hoca Bahâeddin Nakşibend Buhârî hazretleri XIV. asırda Orta Asya’nın mühim merkezlerinden biri olan Buhara’da dünyaya gelmiştir. Hicrî 718-791, mîlâdî 1318-1389 yılları arasında yaşayan Allah dostu, XII. asırda Abdülhâlik Gucdüvânî tarafından kurulan Hâcegân tasavvuf yolunun unutulmaya yüz tutan prensiplerini yeniden ihyâ ederek bir irfan okulu binâ etmiş, kendisinden sonra Nakşibendiyye adıyla anılan bu maneviyat yolu İslâm dünyasında geniş bir yayılma imkânı bulmuştur.
Kabri, Özbekistan’ın Buhara şehrinde önemli bir ziyâretgâh olan Bahaeddin Nakşibend hazretlerinin açtığı yol, Hindistan’dan Balkanlar’a, Yemen’den Kafkaslar’a kadar İslâm dünyasında geniş bir coğrafyada yayıldığı gibi, Osmanlı Devleti’nde Fatih Sultan Mehmed döneminden itibaren Anadolu’yu aydınlatan bir irfan ocağı olmuştur. Bahâeddin Nakşibend’in yaptığı belki de en önemli iş, tasavvuf ile dînin zâhirî ilimlerini, bir diğer ifâdeyle sûfîler ile ulemâyı ya da tekke ile medreseyi bir birinden ayrı, hatta rakip olarak gören anlayışı reddetmiş ve din âlimlerine büyük bir saygı göstermiş olmasıdır. Onun yolunu izleyen İmâm-ı Rabbânî ve Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî de kendi dönemlerinde İslâm’a ve ümmete büyük hizmet etmiş önemli şahsiyetlerdir.
Detaylı sempozyum programı www.naksibendiliksempozyumu.org adresinde yer almakta.