MEB, bu yıl 17 imam hatip ortaokuluna ‘hafızlık projesi’ uygulama hakkı tanıdı. Derslere ek olarak haftada 9 saat Kuran eğitimi alan öğrenciler 6. sınıfta 1 yıl örgün eğitime ara vererek Diyanet’in kursuna devam edecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “imam hatip ortaokullarında örgün eğitimle birlikte hafızlık” projesini uygulamaya koydu. İlk kez bu eğitim öğretim yılının başında 17 imam hatip ortaokuluna, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak “örgün eğitimle birlikte hafızlık projesi” uygulama hakkı tanındı. MEB’in hazırladığı “vizyon belgesi”ne göre projenin detayları şöyle:
İlkokul 4. sınıfı bitiren öğrenciler arasından hafızlığa kabiliyeti olan öğrenciler, haziran-temmuz döneminde seçilecek. İlkokulu bitirenler, akademik düzey, Kur’an-ı Kerim okuma düzeyi, ezberleme-yorumlama kabiliyeti ve genel yetenek düzeylerini ölçen yazılı sınavla alınabilecek.
Belirlenen kriterlere göre seçilen öğrenciler, yaz döneminde en az 1 aylık hafızlık ön eğitimi programına alınacak ve burada yoğunlaştırılmış Kur’an eğitimi görecek.
9 saat ek Kur’an dersi
5. sınıfta proje imam hatip ortaokullarına kaydolan öğrencilere, temel ve meslek derslerinin dışında haftada 9 saat Kur’an-ı Kerim dersi verilecek. Bu derse “Kâri ve Mukrî/ okuyucu ve okutucu” vasıflara sahip öğretmenlerin girmesi şart olacak. Hafızlığa hazırlık süreci en geç o yılın mart ayı sonuna kadar sürecek.
Hazırlık sürecini tamamlayan öğrenciler 5. sınıfın mart/nisan ayında hafızlık yapmaya başlayacak. Okulda öğretmenlerine veya işbirliğine gidilen Kur’an kursu öğreticisine ilk 10 cüzün sonundan her gün 1 sayfa ezber vermeye başlayacak.
Hafızlığa başlayan öğrenciler, 6. sınıfta okula 1 yıl ara verecek ve işbirliği yapılan Diyanet’in Kur’an kursunda hafızlık sürecini tamamlayacak.
Milliyet