Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), vakıf üniversitesi kurulması için gerekli şartlarda değişiklik yapıldı. Buna göre, vakıf üniversitesi kurulabilmesi için üç yükseköğretim bölgesi için ayrı ayrı koşullar belirlendi.
YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'deki 71 vakıf yükseköğretim kurumunun 47'si İstanbul'da kurulmuş durumda. Bu yığılma ve mevcut talepler değerlendirilerek nitelik ve nicelik açısından "kalite ve sürdürülebilirlik" amacı ile "Vakıf Yükseköğretim Kurumları Kuruluş ve İşleyişine Dair Usul ve Esaslar"da değişiklik yapıldı.
"Üç bölge" kriteri getirildi
Daha önceki düzenlemede vakıf üniversitesi açılması için il bazında herhangi bir ayrım yapılmıyordu. YÖK Genel Kurulunda, vakıf üniversitelerinin kuruluşu için Türkiye genelinde üç yükseköğretim bölgesi belirlendi.
Bölgelerin belirlenmesinde, mevcut yükseköğretim kurumlarının niceliği, niteliği ve bölge nüfusu gibi kriterler dikkate alındı. Asgari mal varlığı ölçütleri ile birlikte birtakım yeni kriterler de getirildi.
YÖK'ün A grubu vakıf yükseköğretim bölgesi olarak belirlediği tek il İstanbul oldu. Kentte kurulacak vakıf yükseköğretim kurumları için vakıf mal varlığı bedeli diğer gruplara göre en yüksek oranda belirlendi.
B grubu vakıf yükseköğretim bölgesi olarak da İstanbul dışındaki büyükşehirler dikkate alınacak. Bu illerde kurulacak üniversiteler için vakıf mal varlığı değeri olarak A grubu bölgesinden daha az bir miktar belirlendi.
C grubu vakıf yükseköğretim bölgesi olarak ise büyükşehirler dışındaki il ve ilçeler seçildi. Buralarda kurulacak üniversiteler için vakıf mal varlığı değeri diğer gruplara nazaran en düşük miktar olarak belirlendi ve birtakım kolaylıklar sağlandı.
AA