İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle12:53 İkindi15:42 Akşam18:10 Yatsı19:31 İmsak06:01 Güneş07:27 İşrak08:06
Hava - Hava durumuAz Bulutlu 18°C Nem %54
Türkçe
27 Rebi'ül-ahir 1446 30 Ekim 2024 Çarşamba
27 Rebi'ül-ahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:01 07:27 08:06 12:53 15:42 18:10 19:31
Giriş Yap

Kurbanlık seçimi ve kesiminde nelere dikkat edilmeli?

Özel Haber
Özel Haber
12.06.2024    |

Kurban Bayramı telaşı başladı. Kurban pazarlarında hareketlilik arttı. Peki kurban ibadetinin layıkıyla yapılabilmesi için kurbanlık hayvan seçimi nasıl yapılmalı?

Kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Veteriner hekimler cevapladı. Ayrıntılar haberimizde.

Kurban kesimi sırasında ve sonrasında yapılması gereken bir takım önemli noktalar olmakla birlikte bazı bilinmesi gerekenler de var. Bu önemli hususları sizler için derledik.

Kurbanlık yaşı 

Bir hayvanın kurban seçiminde başta yaşı önemlidir. Veteriner Hekim Muhammed Efe, AKRA'ya yaptığı açıklamada,  “Kurbanlık hayvanlardan deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için ise 1 yaşını doldurması gerekir. Hayvanlar sağlıklı ve azaları tam olmalıdır.

Kötürüm derecede hasta, bir ya da iki gözü kör hayvanlardan kurban olmaz.

Hayvanların sağlıklı ve azalarının tam olması hem ibadet hem de sağlık bakımından çok önemlidir.

Ayrıca topal olan hayvanlardan da kurban olmamakla birlikte hayvan popülasyonunun devamı açısından öncelikle erkek hayvanların kurban edilmesi önemlidir.”  açıklamasını yaptı.

Kurban kesiminde dikkat edilecekler 

Sağlıklı bir hayvanı kurban için seçtiniz. Peki kesimi nasıl olmalı? Nelere dikkat edilmeli? Hayvanı en acısız şekilde kesmenin yolları nelerdir? İşte detaylar… 

“Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borusuyla 2 atar damarının en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Hayvanın canı çıkmadan başıyla gövdesinin ayrılmamasına özen gösterilmeli, hayvana acı çektirilmemeli, bu sebeple iş ehline bırakılmalı ve hızlı olunmalıdır.

Kullanılacak bıçaklar keskin olmalı ve kesim öncesinde hayvanlara kötü davranılmamalıdır. Kesim öncesi kötü muamele sonucu hayvanların strese girmesi kesim sırasında yeterince kan akıtılmamasına sebep olur ve bu da etin kalitesini düşürür. Yine önemli bir detay da unutulmamalıdır ki aynı ortamda kesilen hayvanlar birbirini görmemeli, kurban kesimi mümkün olan en kısa sürede tamamlanmalıdır.” 

‘Kesimde ortaya çıkan tüm artıklar toprağa gömülmeli’ 

Veteriner Hekim Ali Fuat Kaplan ise çevre ve görüntü kirliliğinin sakınılmasının öneminden bahsederek, halka açık, park, meydan, yürüyüş yerleri gibi birçok insanın görebileceği yerlerde kesim yapılmaması gerektiğini belirtti.

Kaplan, bunlar için en uygun yerlerin kombina, mezbaha veya bu iş önceden belirlenmiş yerler olduğunu söyledi. Hayvanlardan bulaşabilecek olan hastalıkları hatırlatan Kaplan, “Kesim yapıldıktan sonra kurbanın iç organları dikkatli çıkarılmalı ve hastalık bulaştırabilecek olan tüm organlar ve atıklar toprağa gömülmelidir.” dedi.

‘Kurban etleri dinlendirilmeli’ 

Kurban kesimi tamamlandıktan sonraki aşama, etlerin yüzülmesi ve saklanması. Kurban bayramı bereket demektir. Kesilen onca etin kolay sürede bozulmaması ve tazeliğini koruması için de nasıl saklanması ve öncesinde yüzülmesi gerektiği iyi bilinmelidir. 

Etlerin ne kadar süre dinlemesi gerektiğini anlatan Muhammed Efe, iyi dinlenmemiş etin tadının özellikle sert ve lezzetsiz olabileceğini söyledi. Efe, “Kurbanlık etler daha sıcak ve taze oldukları için 14 ila 20 derecede 5-6 saat dinlendirilmeli, daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılmalıdır. Etler 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeli aksi takdirde sert kalır ve tadı lezzetsiz gelir.

Etler 1 sene boyunca sıfırın altında 18 derecede kalabilir daha sonra bozulmaya başlar. Bozulmadan kasıt tadının zamanla değişeceği ve içerisinde bulunan besin ve minerallerin zamanla yok olması demektir. Bu yüzden etlerin aynı sene içerisinde tüketilmesi önemlidir. Saklama yöntemlerinden bir diğeri ise tuzlama ve kavurmadır. Özellikle tuzlama etlerin bazı bölgelerinin uzun süre taze kalmasını sağlar.’ 

 

­

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Aile Rehberi
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Aile Rehberi
Aile Rehberi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close