Hem evde hem okulda görgü kurallarını öğrenen ve uygulayan, kişisel temizliğine ve çevresine duyarlı olabilen çocuklar, alışkanlıklarını hayat boyu sürdürüyor.
Kişilik ve karakter gelişiminde büyük rol oynayan iletişim becerileri, görgü kuralları, kişisel bakım ve çevre temizliği bilinci aynı zamanda bireye mutlu ve huzurlu bir iletişimin kapılarını da aralıyor. ‘Ağaç yaşken eğilir’ atasözünden hareketle hem evde hem okulda görgü kurallarını öğrenen ve uygulayan, kişisel temizliğine ve çevresine duyarlı olabilen çocuklar bu alışkanlıklarını hayat boyu sürdürüyor.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Eğitimci Barış Sezgin, "Çocukların 21. yüzyılın yetkinlikleri arasında gösterilen, doğru ve etkili iletişim becerilerine sahip olması için öncelikle ebeveynlerinin onlara doğru örnek olması gerekir. Sonrasında ise bayrağı eğitimciler devralır. Öğretmenler, öğrencileri akademik olarak yetiştirmenin yanı sıra mutlaka sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemelidir. Öğrencilerin öz bakım becerileri gelişmiş, kendilerini doğru ifade edebilen, iletişim becerileri güçlü, nezaket kurallarına uyumlu, toplum kurallarının farkında ve onlara saygılı bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmalıdır. " diyor.
İşte bu noktada, iletişimde 'teşekkür etmek, özür dilemek, izin istemek' gibi sözcüklerin’ önemi büyük. Bu sözcükler en temel görgü kuralları arasında yer alsa da zaman zaman öğrenciler bu alışkanlığı kazanmakta güçlük çekebiliyor. Oysa ‘lütfen’ ve ‘teşekkür ederim’ sözcüklerini kullanmayı alışkanlık haline getiren öğrenciler daha güçlü ve doğru iletişim becerilerine sahip oluyor.

Özellikle küçük yaş grubundaki öğrencilere; büyüklerine, küçüklerine ve yaşıtlarına karşı doğru tutumlar sergilemeyi öğretmek büyük önem taşıyor. Ayrıca sinema, tiyatro, kütüphanede sessiz olması gerektiğini bilen ya da alışveriş kurallarına hakim olan öğrenciler, doğru eğitimle kazandıkları bu becerileri hayat boyu alışkanlık haline getiriyor.
Öğrencilerin kazanması gereken tüm bu değerlerin eğitim müfredatı içinde yer alması hem ebeveynlerinden öğrendiği alışkanlıkları okulda da uygulaması hem de öğretmenlerinden ders olarak bilgileri alarak ve uygulayarak pekiştirmesi açısından da önemli.
Y. Şafak