Gençler, ergenler ve çocuklar arasında kendisini gösteren akran zorbalığı yaşayan bireyler nasıl anlaşılır? Bu durumu yaşayan ve yaşatanlara nasıl yaklaşılmalı?
Fiziksel şiddet, dedikodu, alay, tehdit etme, kıskançlık, yalnızlaştırma gibi farklı şekillerde kendini gösteren akran zorbalığıyla ilgili bilgi veren Uzman Psikolog Tuğçe Dabağer Dilek, akran zorbalığına maruz kalan bireylerin düşük özsaygı, anksiyete, depresyon, izolasyon gibi psikolojik sorunlar yaşadığını söyledi.
Akran zorbalığının çeşitli nedenleri olduğuna dikkat çeken Dilek, bunları şöyle sıraladı:
* Zorbalığa başvuranlar, gücünü artırmak veya kontrol etmek için başkalarına zarar verme eğiliminde olabilir. Bu kişilerde düşük özsaygı, öfke veya diğer duygusal sorunlar görülebilir.
* Aile içi problemler, ailede şiddet veya ihmal gibi faktörler etkili olabilir.
* Medya, toplumsal etkileşimler, çocukları bu davranışlara yönlendirmede güçlü bir faktör.
* Yetişkinlerin çocuklar arasındaki ilişkilere yeterince müdahale etmemesi veya eğitim vermemesi önemli bir etken.
Akran zorbalığının belirtileri nelerdir?
Zorbalığa maruz kalan veya uygulayanların birçok psikolojik, sosyal ve fiziksel sorunlar yaşadığını dile getiren Dilek, çocukluk döneminde yaşanan akran zorbalığının mağdur üzerinde ömür boyu etkiler bırakabildiğini söyledi.
Akran zorbalığı konusunda ailelerin belli işaretlere dikkat etmeleri gerektiğini kaydederek, şu uyarılarda bulundu:
* Zorbalığa uğrayan kişi, arkadaşlarından izole olabilir.
* Endişeli, üzgün ya da sinirli olma gibi ani duygusal değişiklikler gösterebilir.
* Kişinin bedeninde beklenmeyen yaralar, morluklar ya da diğer fiziksel belirtiler varsa bu zorbalığa işaret edebilir.
* Akademik başarıda düşüş olabilir.
* Eşyaların kaybolması, zarar görmesi veya çalınması da belirtiler arasındadır.
"Zorbalık yapana da destek uygulanmalı"
Çoğu zaman akran zorbalığına maruz kalan çocuklar üzerinden sorunlar dile getirilse de zorbalığı yapanların da yardıma ihtiyaç duyduğu gerçeği göz ardı edilebiliyor.
Bu durumu değerlendiren Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Köse, “Çoğunlukla güçsüzlük ve utanç duyguları içindeler. Okulların zorba çocuklara yanıtı ceza, okuldan uzaklaştırma gibi iyileştirmekten çok bastırmaya yönelik yöntemler olduğunda buz dağının altı görmezden gelinmiş olunur. Okulda bu çocuklara en iyi gelecek şey, güvenli bağlanma ilişkisi kurabildikleri en az bir yetişkin olması; güven duygusunun ve şefkatli ilişkilerin hâkim olduğu bir okul iklimidir” dedi.
Birçok çocuğun popülerliği korumak ya da mağdur olabileceği korkusuyla izleyici kalarak zorbalığa uğrayana yardım etmediğini belirten Köse, çocukların kimi zaman durumu ailelerinden sakladıklarını kaydetti ve ekledi: “Bir çocuk zorbalığa uğradığını söylerse şefkatle yaklaşılmalı. Okul rehberlik servisine başvurmak yararlı olacaktır.” dedi.
Milliyet