İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:06 İkindi16:56 Akşam20:05 Yatsı21:37 İmsak04:18 Güneş05:56 İşrak06:37
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 16°C Nem %74
Türkçe
20 Şevval 1445 29 Nisan 2024 Pazartesi
20 Şevval 1445
İşrak
06:37
Öğle
13:06
İkindi
16:56
Akşam
20:05
Yatsı
21:37
İmsak
04:18
Güneş
05:56
Giriş Yap

Çocuk gözüyle Ramazan’a ve oruca hazırlık

Özel Haber
Özel Haber
07.03.2024    |

Manevi bahar mevsimi üç ayları yediden yetmişe tüm coşkusu ve heyecanıyla idrak etmekteyiz.

Hanelerimizde ailecek bu mevsime özel bir ihtimamla Kur’an-ı Kerim meali ve hadisi şerif okumaları yapılmakta, mübarek gecelerin ihyasına çalışılmakta, on bir ayın sultanı Ramazan için hazırlıklar planlanmakta.

Zaman kavramını tam olarak idrak edemeyen çocukların gözünde “Ramazan ayı” bazen gelmesi beklenen bir misafir; sahur sofraları rüyaları andıran gizemli bir merasim olabiliyor. Bu ve benzeri durumlar dile getirildiğinde yüzlerde tatlı bir tebessüme yol açıyor.

Pek çok ebeveynin ve çocuk dostlarının aklına gelebilecek “Çocuk dünyasında oruç ibadeti nasıl inşa edilir?” sorusuna İlahiyatçı Eğitimci Muhlise Arzu Özdirek şöyle cevap veriyor:

“Çocuklar duyduklarıyla değil gördükleriyle öğrenirler” ilkesi sadece çocuklar için değil her yaş için geçerli olsa gerek. Diğer yandan çocukluk döneminde bir kat daha önem kazanıyor. Zira insan yaşamındaki inanç ve değer tecrübesinin; bu tecrübeyle oluşan duygu, düşünce ve davranışların görgüye dönüştüğü bir dönemin başlangıcı. İlk tecrübe edinildiği yer ise aile içi yaşam.

Oyundan tecrübeye ve ibadete

Kişi akil ve baliğ olduğu ergenlik döneminde ibadetlerden sorumlu hale gelir. Çocukluk dönemi sorumluluk olmaksızın gerçekleştirilen tecrübeler dönemidir bir nevi. Bir çocuğun kurguladığı oyunun bir parçası olarak namazda secde halindeki ebeveyninin sırtına binmesiyle başlayan süreç; zamanla seccadesini alıp anne-babasına eşlik etmesiyle olgunlaşır. Anne-babanın manevi kimliğinden bir parça olan ibadetler çocuğun da manevi kimliğine rehberlik eder.

Tıpkı namaz gibi oruç ibadeti de çocuklar için ev içindeki tatlı telaşlar ile dikkat çekici hale gelir… Özellikle ebeveynler için kendi ailesinden ve tecrübelerinden edindikleri orucun manevi yansımalarını çocuklarına sunabilme imkanıdır. 

Ramazana özel süslemeler, hazırlıklar

Bu aylardaki mübarek gecelerde evler süslenir, hediyeler alınır. Çocukların gözleri, süslenen evlere, camilere asılan kandil ve Ramazan mahyalarına şahitlik eder. Annelerin binbir ihtimamla hazırladığı iftar sofralarını, babaların ikramlarını ve en çok da oruçlu iken evin o sükûnetli hallerini zihinlerine nakşeder çocuklar… 

Sahur için kalkıldığında hazırlanan sofralara, pişen yemeklerin kokusuna ve tatlı sahur telaşına; gece namazı vakti ellerin semaya açılıp dua edilmesine ve arkasından okunan Kur’an-ı Kerim tilavetine tüm masumiyetleriyle şahitlik ederler.

Tekne orucu

Nihayet oruç için niyetler edilir… Çocuklar ise adına tekne orucu denilen öğle vaktine kadar oruç tutarak anne-babaları gibi oruç tutmanın başarısını deneyimler… Tekne orucu, geleneksel evlerde bulunan yufka ekmeği teknesinden öğle vakti çocuğa açlığını yatıştırmak üzere ikram edilen ekmek parçasından ismini alır. Çocuklar öğleye kadar yemeyerek iradelerini kullanıp kendini tutma ve yönetme becerisi kazanmanın ilk adımlarını atar. Ardından iftara kadar kendilerini tutmaya devam edebilirler. Bu durum, çocuklar için irade eğitiminde bir eşik atlamasını, disiplin kazanmasını, zaman kavramını ve zaman yönetimini öğrenmekte bir eğitim sürecidir.

İftar vaktini beklemenin zaman yönetimine etkisi ve katkısı ev ahalisiyle birlikte deneyimlenir. Tekne orucuyla çocuk, Allah’a (CC) olan sevgisini göstermiş duygu ve düşüncelerini yönetmenin onurunu iliklerine kadar hissetmiş olur. 

İftar duası

İftar etmeden hemen önce yapılan duaların Peygamber Efendimiz SAS’in müjdesiyle kıymetini öğrenen çocuk; Cennet’in oruçlulara özel kapısı olan “Reyyan” kapısından girmeyi diler. Sadece kendi evi, mahallesi, şehri, ülkesi değil; yeryüzündeki tüm Müslümanları ekler duasına; onlarla aynı hassasiyetle bir deneyim yaşadığının idrakine varır. 

Kimi yörede sünnet üzere su ve hurmayla açılan oruçların kimi yörede zeytinle kimi yörede pirinçle, en kolay erişilen gıdalarla açıldığını öğrenir. Farklı renk ve kıyafetlerde aynı tecrübeyi paylaştığı çocukların olduğunu bilmek, oruç ibadetini çocuk için eğlenceli bir irade terbiyesine dönüştürür.

Birlik ve paylaşma duygu ve düşünceleri sorumluluk duygusunu da besler. Üzerine düşen görevi başlayıp bitirmesiyle sorumluluğu yerine getirilebileceğini anlar. Sorumluluğun zor, aşılamaz değil, yapılabilir bir şey olduğunu öğrenir. Kendine güveni her iftar vakti Rabbine ettiği dualar eşliğinde gelişir.

 Paylaşma ve yardımlaşma ayı Ramazan

Acıkanların durumunu, paylaşmanın önemini ve lezzetini oruçla fark eden çocuk, bu mübarek mevsimde ihya edilen diğer geleneklerle de idrakini artırır. Bunların birer paylaşma ve yardımlaşma şekli olduğunu uygulamalı olarak öğrenebilir. Babasıyla, tanımadıkları bir mahallenin bakkalına gidip satın aldıkları zimem defteriyle ihtiyaç sahibi olan kimselerin borçlarını ödemiş olduklarını zihin ve gönül defterine kaydeder…

Böylece iyilik yapanın görünür olmaktan sakındığı, iyilik görenin gönül hoşluğu ve huzurunun temin edildiği bir iyilik modeli deneyimlemiş olur.  İnsanlara ve insanlığa kadim bir mesaj olan bu değerlerle geçmişine de güven duyar.

Oruç da tıpkı diğer ibadetler gibi çocuğun manevi kimliğinin gelişiminde bir fırsat ve basamaktır. Bu süreci iyi değerlendirmek ve gelecek nesillerimizin manevi dünyalarını ihya ve inşa etmek bahsettiğimiz örnekler ve daha pek çok yöntemle mümkündür, yeter ki gayret gösterelim.

 

­

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close