İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:05 Yatsı21:37 İmsak04:18 Güneş05:56 İşrak06:37 Öğle13:06 İkindi16:56
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %81
Türkçe
20 Şevval 1445 29 Nisan 2024 Pazartesi
20 Şevval 1445
İkindi
16:56
Akşam
20:05
Yatsı
21:37
İmsak
04:18
Güneş
05:56
İşrak
06:37
Öğle
13:06
Giriş Yap

Anne adayları ve emziren anneler için oruç rehberi

Özel Haber
Özel Haber
08.03.2024    |

Ramazan ayının gölgesinin üzerimize düştüğü bu mevsimde, bebek bekleyen anne adayları ve henüz doğmuş bebeğini kendi sütüyle besleyen anneler oruç tutma kararında rehberlik ihtiyacı hissediyor.

Fıkıh, Kadın-Doğum ve Çocuk uzmanlarının ortak konusu olan bu konuyu Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Saliha Eroğlu Akra.media için değerlendirdi: 

Ramazan orucu aklı başında ve buluğa ermiş, bir zarureti bulunmayan her inançlı insan için farz hükmünde olan bir ibadet. Fıkıh kaynakları bebek bekleyen müstakbel anneler ve bebeğini anne sütüyle besleyen anneler için bir ruhsata şu şekilde işaret ediyor:

“Kendisi oruca dayanabilecek ve çocuğu da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren hanımlar oruç tutabilirler. Gebe veya emziren hanımlardan kendilerine veya bebeklerine zarar gelmesinden korkanlar ise oruç tutmayabilirler”. Nitekim bu ruhsatı destekleyen hadîsi şerifler de bulunuyor.(Nesâî, Sıyâm, 52; 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12)

Zaruri durumun geçmesinin ardından hanımlar oruç tutamadıkları gün sayısı kadar kaza orucu tutabilmekte. Dolayısıyla ömrün bu özel ve kıymetli döneminde oruç tutup tutmamak annenin yahut anne adayının vereceği bir karar. Bu süreçte tercihte bulunurken hekimiyle istişare etmesi de önem arz ediyor.

Müstakbel anneler

Bebek bekleyen anne adayları, kendilerini takip eden kadın doğum uzmanına muayene olarak görüş alabilir. Gebeliğin evresi, gebenin nasıl hissettiği, orucun hangi mevsimde tutulacağı değerlendirilir. Sağlık durumlarının uygun olması halinde gebeler oruç tutabilirler. Mutlaka sağlıklı ve yeterli beslenme programına uymaları tavsiye edilir.

Diğer yandan aşırı bulantı ve kusma şikayetleri bulunan, erken doğum riski taşıyan, erken hipertansiyon ve şeker hastalığı (Tip 2 diyabet) gibi kronik rahatsızlıkları bulunan gebeler için oruç tutmak risk arz eder.

Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde bebek büyüdüğünden rahim mideye baskı yapar. Açlık hali veya öğünlerde hızlı ve aşırı yeme reflüyü arttırabilir. Hafif ve aheste yemek bu durumu bertaraf edebilir. Gebelerde tansiyon düşüklüğü, göz kararması, baş dönmesi gibi durumlar oruçluyken artabilir.

Bebeği nasıl etkiler?

Gebelikte oruç tutmanın bebeğe zararlı olup olmadığı yönünde çelişkili yayınlar bulunuyor. 

Uzun yaz aylarında susuzluk tansiyon dengesini bozabilir. Sıvının az alınması idrar yolları enfeksiyon riskini arttırır. Oruç tutan gebelerin muayenelerinde bebeğin amnios sıvısı ultrasonla kontrol edilir, gerekirse oruca ara verilir. Annenin yetersiz kalori almasıyla bebeğin kilo alması yavaşlayabilir. Annenin yüksek kalorili, basit karbonhidratlı besinlere ağırlık vermesiyse yatkınlığı bulunanlarda gebelik diyabeti gibi bir dizi hastalığa kapı aralayabilir ve müstakbel bebeğin gelişimsel ve metabolik sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Bebeğini anne sütüyle besleyenler

Her bebek ve her anne özel; anne sütü ise başlı başına bir mucize ve bileşimi bebeğe ve dönemine özel. Bebeğin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütüyle beslenmesi önerilmekte. Oruç; sıvı alımının azalmasına ve buna bağlı olarak anne sütünün azalmasına neden olabilir. Emziren anneler oruç tutma kararları hakkında çocuk doktoruna danışabilir. Emziren annenin süt miktarının veya kalitesinin azalması, bebeğin yeterince kilo alamaması, bezini günde dörtten az ıslatması durumunda oruca ara verilebilir. 

Oruç tutmayı tercih edenlere tavsiyeler:

1.  Gebelik ve emzirme dönemine özgü sağlıklı ve dengeli beslenme tercih edilebilir.

2.  Oruçluyken sıcak havada dışarda kalmamaya, yorulmamaya dikkat edilebilir.

3.  Gebelik ve emzirme döneminde günlük su ihtiyacı diğer dönemlerden fazladır. İftar sahur aralarında bol bol yudum yudum su içmeye özen gösterilebilir.

4. Sıvı ihtiyacı suyun yanı sıra bitki çayları ve şekersiz meşrubatlarla da giderilebilir. Gebelik ve emzirme döneminde Ihlamur, papatya, rezene, kuşburnu gibi bitki çaylarına günde iki fincana kadar izin verilirken adaçayı gebelikte önerilmemekte.

5. Şekersiz ev yapımı hoşaflar, nane ve tarçın gibi aromatik bitkilerle zenginleştirilmiş şerbetler de sıvı ihtiyacını gidermek üzere tercih edilebilir.

6.  İdrar söktürücü etkisiyle susuzluğu artıran siyah çay, yeşil çay ve kahveye bu dönemde ara verilebilir. 

7. Sahurda aşırı tuzlu, baharatlı yememeye; aşırı şeker ve yağdan kaçınmaya gayret edilebilir.

8. Besin değeri yüksek ve tok tutacak gıdalara yönelebilir. Mesela sahurda yumurta ve yoğurt gibi tok tutan protein kaynakları zeytin, yeşillik ve taze kuruyemişle desteklenebilir. İftarda et yemeğinin yanına salata ve zeytinyağlı sebzelere yer verilebilir.

9.  Glisemik indeksi düşük olan karbonhidratlar diğerlerine tercih edilebilir. Yulaf, fasulye, bezelye, havuç bunlara örnek verilebilir.

10. Takip eden hekimin önerdiği vitamin ve mineral desteklerinden faydalanılabilir. 

11. Hamileliğin ilerleyen döneminde oruçla tetiklenen mide yanması ve ekşimesi gibi şikayetler için iftarda hafif ve yavaş yenmesi, öğüne çorba ile başlanması iyi olur.

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Gençler Merak Ediyor
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Gençler Merak Ediyor
Gençler Merak Ediyor Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close