İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39 Öğle13:07 İkindi16:56
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 16°C Nem %66
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Öğle
13:07
Giriş Yap

Güneydoğu Asya Ramazan lezzeti, Kue Nastar tarifi

Özel Haber
Özel Haber
25.03.2024    |

Güneydoğu Asya yörelerinde özellikle Malezya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Hindistan’ın doğal bitki örtüsü içinde bulunan ve yıl boyu yetiştiriciliği yapılan leziz bir tropik meyve: Ananas.

Endonezce’de “nanas”, Malayca’da “nenas” ismi verilen hem leziz hem bereketli bu meyvenin merasim yiyeceklerine de hammadde teşkil etmesi işten değil pek tabi. İsmi geçen tüm ülkelerin mutfağında cin biberli ekşi-tatlı yemek sosları, sebzeli kavrulmuş yasemin pirinç pilavı, “pacheri”, “manisan”, “nanas goreng” gibi tatlıları yer alıyor. Malezya, Endonezya ve Singapur adalarında da “kue” yani bir nevi kurabiyesi merasim sofralarının baş tacı. “Kue Nastar”, yapıldığı yöreye göre küre, tart, rulo şekli verilen, ananas dolgulu leziz bir kurabiye.

Hazırlanışı:

Bir gün öncesinden ananas harcı hazırlanır. Bu harca yörede “selai nenas nastar” ismi verilmekte.

Bu harç buzlukta yahut buzlukta saklanıp çeşitli tatlılarda kullanılabileceği gibi marmelat olarak da yenebilir. Yörede genellikle bayram öncesi toplu olarak yapılır, birkaç tepsi kui nestar hazırlanarak kah satılır, kah Ramazan ayında iftarlarda ve bayram sofralarında misafirlere ikram edilir.

Ananas marmelatı için malzemeler:

Kabuğu sararıp bal rengine dönmüş 4 tane “Ballı Ananas” (bir ananas çeşidi, tazesi bulunmadığında konservesi de kullanılabilir)

1 tane Seylan çubuk tarçını

11 tane karanfil

3 çubuk kaya şekeri (yörede plastik çubuklara sarılı halde yahut iri toplar halinde bulunur, harcın kıvamının sertleşmesine katkıda bulunur, arzuya göre şeker eklenmeyebilir)

Bir fiske tuz

Hazırlanışı

Ananaslar kabuğu ve ortasındaki sert kısmı ayrılıp doğranarak düdüklü tencereye alınır. Tencerenin dibine 3 yemek kaşığı su dökülür. Ananaslar iyice yumuşayıp suyu azalana kadar pişirilir.

Kapağı açılıp biraz buharı uçunca öğütücüden geçirilir. Kaya şekeri ve baharatlar eklenerek geniş bir tencereye alınır, kaya şekeri çubukları sıcağa temas eder etmez şekerden ayrılarak tencereden çıkarılabilir.

Kısık ateşte 40-45 dakika ara sıra karıştırılarak suyunu iyice çekip marmelat kıvamı alana kadar pişirilir. Burada önemli olan tencerenin dibine yapışmaması ve renginin kararmaması.

Ananas marmelatı soğumasının ardından cam kaplarda buzdolabında ya da buzlukta saklanabilir. Bu ölçüden dört tepsi kurabiye çıkabilir.

Kurabiye Hamuru için malzemeler:

1 büyük boy yumurta

1.5 su bardağı un (tercihen atalık, tarifte spelt unu kullandık)

2 tepeleme yemek kaşığı ghee (namı diğer sade yağ, 60 gr)

Arzuya göre 20 gr organik mısır nişastası

Bir fiske kaya tuzu

Bir fiske Seylan tarçın tozu

1 yemek kaşığı kadar rendelenmiş gouda peyniri (aroması yüksek herhangi bir kaşar ya da tulum peyniri olabilir, 1 dilim, yaklaşık 20gr)

Üzeri için: Bir yumurtanın sarısı

Yapılışı:

Yumurta, yağ ve tuz ile çırpılır, krema kıvamına getirilir. İçine azar azar un eklenir. Unun yarısı eklendikten sonra tarçın ve peynir rendesi eklenip elle yoğrulur. Homojen ve kurabiye kıvamında bir hamur elde edilir. Üzeri nemli bir bezle örtülüp buzdolabında yarım saat dinlendirilir.

Kue nastar Endonezya’da genellikle içi dolgulu küçük küresel kurabiyeler şeklinde, Malezya’da içi dolgulu silindir/rulo şeklinde,

Singapur’da üzeri dolgulu tart şeklinde tercih edilir.

Silindir şeklindeki kue nastar, namı diğer “nastar gulung” diğerlerine göre bir nebze daha zahmetli olsa da ananas tadını damakta en fazla bırakan hali.

Hamur dolaptan çıktığında ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Yarım santim kalınlığında farklı şekillerde açılır. Her bir parça için bir çay kaşığı ananas harcı kullanılır. Harcın soğuk olması şekil vermeyi kolaylaştırır.

Silindirik şekil vermek için kare şeklinde açılan hamurun bir kenarına harç yayılarak rulo haline getirilir. Dış kısmına pürüzlü bir doku vermek için bazı aparatlar kullanıldığını görmek de mümkün.

Tart şekli vermek için her bir hamur kalıp yahut bıçak yardımıyla kesilir, üzerine harç yerleştirilir.

Küre şekli vermek için ortası çukurlaştırılan hamura harç doldurulur ve kapatılarak yuvarlanır.

Kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürülerek 160 derecede rengi altın sarısına dönene kadar yaklaşık 25 dk pişirilir. Fırından çıkarıldığında bir tel üzerine alınarak soğuması beklenir.

Kue nastar, soğuduktan sonra yörede plastik kavanozlarda oda sıcaklığında bir ay süreyle saklansa da tercihen cam saklama kaplarında buzdolabında saklanır; Ramazan ayı boyunca iftar sofralarında, Şevval ayı boyunca bayram ziyaretlerinde ikram edilebilir.

Ziyarete gidilen evlere makbul bir hediye olarak hazırlanabilir.

 

­

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Dostça Bir Tavsiye
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Dostça Bir Tavsiye
Dostça Bir Tavsiye Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close