İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:17 Güneş05:55 Öğle13:06 İkindi16:57 Akşam20:06 Yatsı21:38
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %93
Türkçe
21 Şevval 1445 30 Nisan 2024 Salı
21 Şevval 1445
İmsak
04:17
Güneş
05:55
İşrak
06:36
Öğle
13:06
İkindi
16:57
Akşam
20:06
Yatsı
21:38
Giriş Yap

Sevinç ve mutluluk günleri bayramlar

11.04.2024    |

Türkçede kullandığımız   "Bayram" kelimesinin kökeni, Arapça'da "b-r-m" kökünden türemiş. Bu kök, "sevinç gösterme", "kutlama yapma" veya "bayramlaştırma" gibi anlamlara geliyor.

Bayram kelimesinin karşılığı olarak diğer dillerde ise; Fransızca, Fête; Almanca, Feiertag; İspanyolca, Fiesta; İtalyanca, Festa ve  İngilizce, Festival kelimeleri kullanılıyor. Aynı eylemi, duyguyu, düşünceyi anlatmak için farklı farklı semboller kullanıyor olsak da bayramın zihnimizde  “kutlama, sevinç veya coşku gününü” ifade eden bir terim olarak yer alması evrensel bir durum. Ancak içinde bulunduğumuz kültür, coğrafya ve inanç sistemimiz,“neyi” kutladığımız, “nasıl” sevindiğimiz ve  “ne zaman” kutlama yapacağımızı etkiliyor.

Bu bilgileri paylaşam Psikolog Semra Aydın; “Bütün farklılarımıza rağmen bayramlar, insanların mutluluk seviyelerini artıran, sosyal bağları güçlendiren ve stresin azalmasını sağlayan önemli zaman dilimleridir” diyerek bayram günlerinin getirdiği güzellikleri şöyle hatırlatıyor:

 Bayramların ruh sağlığımıza kazandırdıkları

Bireysel farklılıklarımız, yaşam deneyimlerimiz ve bu özel günlere nasıl bir anlam yüklediğimiz bayramları yaşayış şeklimizi etkiliyor. Ancak aile ve arkadaşlarla bir araya gelme, kutlama ve hediyeler alma gibi etkinliklerin mutluluk üzerinde olumlu etkileri var. Aynı zamanda bayramlar, insanları bir araya getirerek sosyal bağların güçlenmesine katkı sağlıyor. Aile bireyleri, uzakta olan akrabalar, arkadaşlar ve komşular bayramlar vesilesiyle bir araya gelerek ilişkilerini güçlendirebiliyorlar. Bu da psikolojik sağlık açısından olumlu bir katkı sağlayabiliyor.

Bayramlar, günlük yaşamın stresinden uzaklaşma ve dinlenme fırsatı sunuyor. Tatil günlerinde ve bayramlarda iş stresinin azalması, insanların daha rahat bir atmosferde zaman geçirmesini sağlayarak  psikolojik sağlık üzerinde olumlu bir etki yapabiliyor.

Ramazan ayının bizlere kattıkları ve bayram hediyesi 

Dini bayramlar, inananlar için manevi tatmin ve huzurun yaşandığı özel günler olarak yeni bir başlangıcın da sembolü olabilir, ibadetlerin arttığı, duaların edildiği bu günlerde manevi olarak yenilenme yaşayan insanlar bu özel günlerde daha fazla Allah’a yakınlaşma fırsatı bulabilirler.

Ramazan ayı gibi özel dönemleri ibadetlerle geçiren insanlar için bayramlar insanlara geçmiş hataları geride bırakma ve tazelenme fırsatı sunuyor. Ayrıca insanların, bayramlar vesilesiyle toplumsal dayanışma ve yardımlaşma duyguları artıyor ve ihtiyaç sahiplerine yardım etme konusunda daha duyarlı hale gelebiliyorlar. Bayramlarla ibadetlerin artması, dua etme ve toplum içindeki manevi etkinliklere katılma insanların iç huzurunu arttırabiliyor.

Bu özel günler, zamanın değerini hatırlatır ve insanlara sevdikleriyle geçirilen zamanın önemini vurgular. Modern yaşamın hızlı temposunda bir mola sağlayarak önemli ilişkilere odaklanma fırsatı sunarlar. Bu felsefi anlamlar, bayramların kültürel, sosyal ve bireysel düzeyde önemli ve anlamlı deneyimler sunmasını sağlar.

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close