İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:42 Akşam19:33 Yatsı20:55 İmsak05:04 Güneş06:32 İşrak07:09
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 22°C Nem %79
Türkçe
5 Rebi'ül-evvel 1446 8 Eylül 2024 Pazar
5 Rebi'ül-evvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
05:04 06:32 07:09 13:07 16:42 19:33 20:55
Giriş Yap

Yüksek katı yağ ile beslenmek kaygı düzeyimizi artırabilir

27.07.2024    |

Stresli dönemlerde, içgüdüsel olarak kızarmış tavuk, patates cipsi veya dondurma gibi yüksek yağlı yiyeceklere yönelme görülebiliyor. Ancak son araştırmalar, yağlı gıdalar tüketmenin aslında anksiyeteyi daha da arttırdığını ortaya koyuyor. Çünkü bağırsak bakterileri ile anksiyete seviyelerini düzenleyen beyin kimyasalları arasında bir bağlantı söz konusu.

Bu bulgular, gıda tercihlerimizi sadece kilo yönetimi kaygılarının ötesinde yeniden düşünme ihtiyacını vurgulamakta.

Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan bir üniversite araştırmasına göre doymuş yağ oranı yüksek bir diyetin kobaylarda bağırsak bakterilerini, davranışları ve beyin kimyasını nasıl etkilediği incelendi.

Doymuş yağlar, öncelikle hayvansal ürünlerde ve tropikal yağlarda bulunuyor. Örnek vermek gerekirse yağlı etler; pastırma, salam ve sucuk gibi işlenmiş et ürünleri; peynir, krema, tereyağı, sade yağ gibi süt ürünleri; hindistan cevizi yağı, kakao yağı ve palmiye yağı gibi bitkisel katı yağ kaynakları; birer doymuş yağ kaynağıdır.

Tüm bunları doğal kaynaklarından bulmak, mesela yaylım hayvanlarının etini, sütünü ve yağını tercih etmek ve karar miktarınca tüketmek önem arz eder.

Ayrıca dondurma, bisküvi, hamur işleri, cipsler gibi abur cuburlar birer doymuş yağ kaynağıdır ve bunları tüketmekten mümkün oldukça sakınmak gerekir. Aksi takdirde yüksek yağlı bir beslenme modeli ile tüketildiklerinde doymuş yağların bağırsaktaki mitokondriyal işlevi bozduğu gösterilmekte.

Araştırma ekibi şunları ifade ediyor: "Herkes bunların sağlıklı gıdalar olmadığını biliyor, ancak biz bunları sadece biraz kilo alma açısından düşünme eğilimindeyiz. Bunların aynı zamanda beyninizi anksiyeteyi artırabilecek şekilde etkilediğini anlamak, risk boyutunu gözler önüne seriyor." 

Ekip çalışmanın sonunda beslenme modelinin davranışlar üzerinde varsa ne gibi etkileri olduğunu belirlemek için çeşitli testler yaptı. Beklendiği gibi, dokuz haftalık sürenin sonunda, yüksek yağlı diyet uygulanan hayvanlar kontrol grubuna kıyasla kilo aldı. Ayrıca bağırsak bakteri çeşitliliği de önemli ölçüde azalarak, bağırsak bakteri oranı tipik sanayileşmiş diyet ve obeziteye benzedi. 

Yüksek yağlı diyet grubunda araştırmacılar, serotoninin üretimi ve sinyalizasyonunda rol oynayan üç genin ifade düzeylerinde artış gözlemledi. Bu durum özellikle beyin sapının stres ve anksiyete ile ilişkili bir bölgesinde belirgindi.

Serotonin genellikle "iyi hissettiren" bir beyin kimyasalı olarak bilinse de serotonin nöronlarının belirli alt kümeleri aktive edildiğinde anksiyete benzeri tepkileri tetikleyebilir. Özellikle, stres ve anksiyete ile bağlantılı beyin sapı bölgesinde yüksek ifadeye sahip olduğu tespit edilen üç genden biri, aynı zamanda duygudurum bozuklukları ve insanlarda daha yüksek intihar riski ile de ilişkilendirilmiş.

Arştırmacılar, yüksek yağlı diyetlerin mikrobiyomu bozarak anksiyeteye katkıda bulunabileceğine ve bağırsak zarının zayıflamasına yol açabileceğine inanıyor

­Doymuş yağ alımının gıdalardan alınan enerjinin %11'ini (kadınlar için günde 20 g ve erkekler için günde 30 g) aşmaması gerektiği yönündeki tavsiyelere rağmen, Batı tipi beslenen bir kişi günde yaklaşık %36 yağ tüketiyor. Bu aşırı yağ alımı sadece kilo alımına katkıda bulunmakla kalmayıp, çalışmanın bulgularının da öne sürdüğü gibi potansiyel olarak anksiyeteyi de artırabiliyor.

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close