İş dünyasının geleceğinde Z kuşağı gençler var. Ancak dünya genelinde yapılan araştırmalar, Z kuşağının işe bağlılığı konusunda tereddütler olduğunu gösteriyor.
Şirketlerin Z kuşağı gençlerle çalışma isteğinin de azaldığı görülüyor. Buna karşılık Z kuşağı ile yapılan çalışmalar ve genç çalışan sayısı yüksek şirketlere göre ‘sorunun’ çözümü için gençlere umut verilmesi öneriliyor.
Kuşağın beklentileri göz önünde bulundurulduğunda iş dünyasına, geleneksel yaklaşımındaki hiyerarşik ve kontrol odaklı modeller yerine, daha işbirlikçi, esnek, teknoloji odaklı ve insan merkezli uygulamalara yönelmesi önerisi iletiliyor.
Z kuşağının iş hayatındaki dinamikleri, dünya genelinde gündemde yer alan önemli bir tartışma konusu haline geldi. İş dünyasının mevcutta ‘değişim gücü’ olarak gösterilen bu jenerasyon; aynı zamanda işverenleri çekimser durumda bırakıyor.
Hazırlanan bir rapora göre, yeni mezunların çoğu işyerine nasıl uyum sağladıklarıyla ilgili şikayetlerle karşı karşıya kalırken, işverenler onları işe alma konusunda giderek daha fazla tereddüt ettiklerini bildiriyor. Araştırmaya göre Z kuşağı çalışanlarının 4’te 1’i iş yerinde mutsuz ve yüzde 20’si işini bırakmayı düşünüyor.
Araştırmanın dikkat çektiği önemli bir nokta ise, mevcut iş piyasalarının henüz Z kuşağına göre ‘hazır’ olmadığını gösteriyor. Yeni jenerasyon, daha esnek, değer odaklı ve sürdürülebilir bir çalışma ortamı talep ediyor. İşverenler bu geri bildirime yanıt vermediğinde ise mutsuz bir çalışan kadrosu ile karşı karşıya kalıyorlar.
İş tercihinde yeni kuşağın temel motivasyonu ‘iş-yaşam dengesi’ olarak gösteriliyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İlksen Keleş, uzaktan ya da hibrit çalışma modellerine ilgilerinin bu nedenle önem kazandığını ifade etti. Keleş, “Z kuşağı finansal zorlukları derinden hisseden jenerasyonlardan biri. Bu durum, iş dünyasından daha fazla esneklik ve destek beklemelerine yol açıyor. Yan işlerle ek gelir sağlama ya da büyük yaşam kararlarını erteleme gibi stratejilerle ekonomik baskılarla başa çıkmaya çalışıyorlar. Bu bağlamda, şirketlerin çalışanlarının kariyer gelişimlerini destekleyecek programlar sunmaları, Z kuşağı üzerinde olumlu bir etki yapıyor” dedi.
Milliyet