İnternetin bilinçsiz kullanımı beraberinde birçok riski ortaya çıkarıyor. Siber güvenlik farkındalık çalışmasında “Dur, Düşün, Bağlan” mottosu önerilirken çevrimiçi kullanım konusunda tavsiyeler verildi.
Öneriler şu şekilde sıralandı:
DİJİTAL İZİNİZİ AZALTIN
Biyometrik verilerinizi içerebilecek yüz, parmak izi ve göz içeren resimlerinizi açık kaynakta paylaşmayın. Bu veriler ile güvenliği sağlanan telefon, bilgisayar, kritik altyapı vb. yerlere erişim için bilgililer kopyalanıp kullanılabilir.
KÖTÜ NİYETLİLERE DİKKAT
Kötü niyetli kişiler özellikle yurt dışı numaraları kullanarak ve kendilerini örneğin çok güzel/zengin bir kadın, yakışıklı/zengin bir erkek veya iş insanı olarak tanıtarak temas kurmaya çalışmakta. Yaygınlaşan bu durumda kötü niyetli kişi ulaştığı kişiyi ikna ederek kendi rızasıyla gönderdiği görüntülerini elde edip diğer tüm arkadaşlarına göndermekle tehdit edip para karşılığı şantaj yapabilmekte.
BANA OLMAZ DEME
Türkiye’ye gelmek istediğini belirten kötü niyetli şahıslar gelmek için yol parası isteyebiliyor. Tanımadığınız bu gibi şüpheli numaralar ile irtibat kurmayınız, gerekirse engelleyin. “Benim başıma gelmez” düşüncesinden uzaklaşın.
ORTAK KABLOSUZ AĞLARA DİKKAT
İnternetten alışveriş, tıbbi randevu, kayıt işlemleri veya bankacılık gibi kişisel ve kritik verilerinizi kullandığınız işlerinizi yürütmek için güvenli olmayan veya herkese açık ‘ortak Wi-Fi ağlarını kullanmamaya’ özen gösterin. Herkese açık ağlar, kötü niyetli kişiler tarafından oluşturulmuş olabilir.
PAROLANIZ DİŞ FIRÇANIZ GİBİ
Parolalarınızı diş fırçanız gibi düşünebilirsiniz. İyi bir tane edinin, belirli aralıklarla değiştirin ve kimseyle paylaşmayın. İnternette kendisini banka, kargo ve sigorta acentesi gibi tanıtan kişilerden şifre, para çekme, para gönderme ve ödeme gibi beklemedik bir talep gelmesi durumunda durun ve düşünün.