Global faaliyet alanına sahip teknoloji şirketleri sosyal medyada son yıllarda daha sıkı yaş kontrolleri getirdiklerini söylüyor. Bu önlemler arasında kimlik tarama, yüz yaşı tahmini ve bir ebeveynden yaşı onaylaması gibi önlemler var.
Sosyal medya kısıtlaması uygulayan ülkelerden bazıları şöyle:
AVUSTRALYA: 16 yaşından küçükler için sosyal medya yasağını kabul ederek dünyada bu tür bir yasağı getiren ilk ülke oldu.
İNGİLTERE: İngiltere’de gelecek ay açıklanması planlanan yeni uygulamaya göre büyük sosyal medya şirketleri reşit olmayan çocukların yaş kontrolünü yüz tanıma teknolojisi ile yapmaya başlayacak.
ABD: ABD’de Çevrimiçi Gizlilik Koruma Kanunu’na göre, 13 yaş altı çocukların platformlara kaydolmadan önce ebeveyn iznine ihtiyaçları var. Florida ise gelecek yıl 14 yaşından küçüklere sosyal medyayı yasaklayacak.
*FRANSA: Haziran 2023’te Fransa’da sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşlarını kontrol etmesi ve 15 yaş altı için ebeveyn izni alınması zorunluluğunu getirdi.
ALMANYA: 13 ila 16 yaş arasındaki Alman gençlerin sosyal medyayı kullanmak için ebeveynlerinin iznine ihtiyaçları var.
NORVEÇ: Norveç’te sosyal medyaya erişim için minimum 13 yaş şartı var.
İSPANYA: Ülkede 16 yaş altına sosyal medya yasağı öngören bir tasarı gündeme geLdi. Ancak yaş doğrulamanın nasıl yapılacağı belirsiz.
GÜNEY KORE: Anne babaların oyun saatlerini belirleyeceği bir sistem getirdi. Bu sistemi pek kullanan olmadı.
ÇİN: Çin’de 14 yaş altındakiler, sosyal medyada 40 dakikadan fazla kalamıyor. Küçük yaştakilerin internette oyun oynaması da kısıtlanıyor.
YUNANİSTAN: Okullarda cep telefonu yasaklandı, hedef sosyal medya kısıtlaması getirmek.
Türkiye'de hazırlıklar var
13 ve 16 yaş sınırı tartışılırken TBMM’de İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulu Çocuk Hakları Alt Komisyonu, sosyal medyada yaş sınırıyla ilgili yurt dışı ziyaretlerine Japonya’dan başlıyor. 27 Ocak’ta Japonya’ya gidecek komisyon, ardından İngiltere, Norveç ve ABD’ye de gitmeyi planlıyor.
Komisyon, sosyal medyada yaş sınırını geçtiğimiz günlerde 16 yaş olarak belirleyen Avustralya ile de büyükelçilik aracılığıyla irtibata geçerek yapılan çalışma hakkında bilgi alacak.
Milliyet