Son yıllarda artan erken ergenlik vakalarında yanlış beslenme de önemli bir risk faktörü.
Çocukların sağlıklı bir geleceğe sahip olması için beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmek ve bilinçli tercihler yapmanın şart olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hümeyra Mutlu, sofradaki seçimlerin bugünü değil, tüm yaşamı şekillendirecek bir yatırım olduğunu söyledi. Trans yağ ve fast food ürünlerinin hormonal dengeyi bozarak erken ergenliği tetiklediğini belirten Mutlu, probiyotik ve lif zengini beslenme tarzının benimsenmesi gerektiğini söyledi.
Mutlu, “Trans yağ, yüksek glisemik indeksli gıda içeren fast food ürünlerinin hormonal dengeyi bozarak erken ergenliği tetikleyebilir. Bu gıdalar aynı zamanda yüksek ısıl işlem görmesi ve basit karbonhidrat içermesi nedeniyle de insülin direnci üzerinde olumsuz etki gösteriyor. Özellikle işlenmiş gıdalar, aşırı şeker tüketimi ve hormon içeren besinlerin çocukların büyüme ve gelişim süreçlerini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor” diye konuştu.
Öte yandan, yüksek şekerli içecekler ve işlenmiş gıdalar bağırsak mikrobiyotasını bozarak bu süreci hızlandırabilir. Bu nedenle, çocukların beslenme düzeninde probiyotikler ve lif açısından zengin gıdalara daha fazla yer verilmeli” değerlendirmesi yaptı.
Çelik veya cam ürünlerden su içilmeli
Gıdalar kadar maruz kaldığımız çevresel toksinlerin de erken ergenliği tetikleyebildiğini hatırlatan Mutlu, “Plastik su şişeleri, işlenmiş gıda ambalajları, bazı kozmetik ürünler ve tarım ilaçları, vücutta hormon benzeri etki göstererek çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilir. Özellikle Bisfenol A (BPA) içeren plastikler ve ftalatlar gibi kimyasallar, endokrin sistemini bozarak olgunlaşmayı hızlandırabilir. Bu yüzden cam veya paslanmaz çelik su şişeleri kullanmak, organik gıdalara yönelmek ve çocukların kozmetik ürünlerle temasını sınırlamak son derece önemli önlemlerin başında geliyor. Tarım ilaçları (pestisitler) ve gıda katkı maddeler, bazı koruyucular ve hayvansal ürünlerde bulunabilen hormon kalıntıları da erken ergenliğin önemli sebepleri arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.
7 öneri
1- İşlenmiş gıdaları sınırlandırarak lif açısından zengin sebzelerin tüketilmeli
2-Zeytinyağı, ceviz, fındık gibi sağlıklı yağlar tüketip protein kaynaklarına yönelmek gerekiyor.
3- Şekerli yiyecek ve tatlıları sınırlandırarak kan şekeri dengelenebilir.
4-Yoğurt, kefir, fermente gıdalar gibi bağırsak dostu gıdaları tercih etmek önem taşıyor.
5-Tarım ilaçlarının kalıntılarını azaltmak için karbonatlı suda bekletmek az miktarda da olsa pestisiti azaltıyor.
6-Bisfenol A ve flafat içeren plastik ürünlerden kaçınarak doğal alternatiflere yönelmek gerekiyor.
7-Ayrıca düzenli egzersiz yaparak BMI kontrolünü sağlamak ve obeziteyi önlemek önemli” tavsiyesinde bulundu.
Y. Şafak