Adını 13 ila 20. ayetlerde anlatılan Ashab-ı Kehf kıssasından, “mağara” anlamına gelen “kehf” kelimesinden alır, Mekke döneminde inmiştir.
Kehf Sûresi, Kur’an-ı Kerîm’de hamd ile başlayan beş sûreden biridir. Diğerleri Fatiha, En’âm, Sebe’ ve Fâtır sûreleridir.
Doğru, sağlam bir düstur olan Kur’ân’ı gönderen Allah’ın hamd edilmeye lâyık olduğunu belirterek başlar:
“Allah’a hamdolsun ki kulu (Muhammed aleyhisselâm)a, içinde hiçbir eğrilik bulunmayarak ve sağlam bir düstur olarak bu Kitab’ı indirdi.”
Sûre içinde Ashab-ı Kehf, Hz. Adem ile İblis, Hz. Musa ile Harun, Hz. Zülkarneyn ve iki bahçe sahibinin yaşadıkları anlatılır ve insanlığa kıssalar ve örnekler üzerinden mesajlar verilir.
Ve şunu söyler:
“De ki: “Rabbimin sözleri(ni/ ilmini yazmak) için deniz(ler) mürekkep olsa, yardım olarak bir o kadarını daha getirsek Rabbimin sözleri tükenmeden önce o deniz(ler) tükenirdi.”
Kehf Sûresi'nde neler anlatılır?
Kehf Sûresinde; Ashâb-ı Kehf kıssası ve ibret alınacak yönleri, vahyin kötülüğü engelleyip ebedî mutluluğa yönlendirmesi, Allah’ı anmaksızın geleceğe yönelik kesin ifade kullanmamak, dünya malıyla kibirlenme, salih amelin önemi, gururun kötülüğü, batılın yok olacağı, Musa (as.) ve Hızır’ın (as.) kıssası, ledünnî ilme ulaşmanın yolları, Zülkarneyn’in (as.) hayatından öğütler, gücün Allah’ın yolunda kullanılmasının gerekliliği, ebedî cennetlikler anlatılmaktadır.
Cuma günü okunması tavsiye edilmiştir
Hadis kaynaklarında Kehf sûresini okuyanların deccâlin şerrinden korunacakları, sûrenin belli bölümlerini okuyan yahut ezberleyenler için kıyamet gününde nur olacağı, cuma günü bu sûreyi okuyanların iki cuması arasında işlediği günahların bağışlanacağı gibi rivayetler yer almaktadır.
Sûre, rablerine kavuşmayı ümit edenlerin O’na ortak koşmaksızın iyi ve erdemli işler yapmalarının şart olduğunu bildiren bir ayetle sona ermektedir:
“De ki: “Ben ancak sizin gibi bir insanım; şu farkla ki bana ilâhınızın, bir tek ilâh olduğu vahyediliyor. Kim Rabbine (rızasına erişmiş bir mü’min olarak) kavuşmayı arzu ediyorsa sâlih amel işlesin ve Rabbine ‘ibadet ve itaatte’ hiçbir şekilde şirk/ortaklık karıştırmasın.””
Kehf Sûresi'ni dinlemek için:
Maher Al Muaiqly
Mishary Rashid al Afasy